logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
Vytisknout

Sladké kynuté pečivo, i s přidáním LM bez kynutí

Sladké kynuté pečivo nemusíme upéct jenom z droždí. Pro ty, kterým droždí nedělá dobře, nabízím recepty z kvásku. Na sladké pečivo existují recepty ze žitného kvásku, chuť tohoto pečiva je ale specifická a nechutná všem tak jako z kvásku pšeničného. Ten si snadno připravíme, pokud máme žitný kvásek, stačí  ho převést na pšeničný. Jednoduše nakrmíme lžičku žitného kvásku pšeničnou (nebo špaldovou) moukou. Aby bylo pečivo z kvásku dobré, nebyl cítit  tzv. kyselý ocásek, je lepší zopakovat nakrmení vícekrát.

Pokud pečeme častěji, je dobré vést si pšeničný kvásek Lievito Madre (LM). Je to tuhý pšeničný kvas, jeho výroba trvá déle, ale vydrží v lednici i týden bez krmení. Návodů na přípravu tohoto kvásku existuje mnoho, můj vyzkoušený je z adresy
https://janac-projekt365.blogspot.com/2018/12/priprava-kvasku-lievito-madre.html 

Lievito Madre můžeme přidat i do pečiva, které nekyne, nahradí část mouky a zlepší stravitelnost. 

Postup uchování, krmení  a použití kvásku LM
V lednici si uchováváme menší množství kvásku LM. Pokud budeme péct, vyndáme např. 50 g LM z nádoby a necháme na lince ohřát. LM dáme do misky, přidáme 50 g mouky (nejlépe polohrubé nebo špaldy) a 25 g vody, pomocí stěrky nebo umělé lžičky rozmícháme a vznikne nám tuhá kulička, kterou rukou dobře propracujeme. Kuličku budoucího kvasu do kříže nařízneme a dáme do vyšší nádoby (nejlépe umělé krabičky s poklopem). Krabičku nezavíráme napevno, jen na ni položíme víčko. Necháme v teple kynout, kvas musí nejméně zdvojnásobit množství, může i více.

Máme asi 125 g LM (většinou je to i méně), odebereme například 75 g LM do těsta a 50 g vrátíme v krabičce do lednice, uzavřeme napevno. Pokud pečeme s LM za tři a více dní je lepší nakrmit dvakrát i třikrát, aby kvas dobře fungoval. Na koláče je lépe vždy nakrmit nejméně dvakrát, aby nebylo těsto nakyslé. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas ( viz. foto ).

To byly mé poznatky z pečení s LM, ale protože se stále učím sleduji pekaře a odborníky.
Rady pekaře jsou trochu jiné, LM ze kterého nebudeme hned péct nakrmíme, necháme hodinu v teple a potom uložíme do lednice, tam dokyne.
Více na http://lievitomadre.sk/2020/10/16/ako-sa-starat-o-kvasok-lievito-madre/



Lievito Madre, po čtyřech hodinách kvas připraven k pečení Lievito Madre, kvas vykynul po pěti hodinách Lievito Madre, kvas s nastřižením a po pěti hodinách připraven k pečení
Špaldový chlebíček z odloženého kvasu
Špaldový chlebíček z odloženého kvasu
Loupáky s LM
Loupáky s LM
Adventní ořechový věnec z kvasu 2024
Adventní ořechový věnec z kvasu 2024
Svatomartinské rohlíky z kvasu 2024
Svatomartinské rohlíky z kvasu 2024
Beránek z Lievito Madre
Beránek z Lievito Madre
Panettone
Panettone
Tvarohová štóla z Lievito Madre
Tvarohová štóla z Lievito Madre
Německý koláč
Německý koláč
Kváskové vánočky z remosky 2022
Kváskové vánočky z remosky 2022
Adventní ořechový věnec s Lievito Madre
Adventní ořechový věnec s Lievito Madre
Celozrnné makovky Lievito Madre
Celozrnné makovky Lievito Madre
Letní mazanec Lievito Madre
Letní mazanec Lievito Madre
Dvoubarevné špaldové muffiny z kvasu
Dvoubarevné špaldové muffiny z kvasu
Špaldové vdolky s LM
Špaldové vdolky s LM
Špaldová vánočka s LM 2021
Špaldová vánočka s LM 2021
Špaldové makovky s LM
Špaldové makovky s LM
Litý ovocný koláč s LM
Litý ovocný koláč s LM
Pivní štrůdl
Pivní štrůdl
Celozrnný ovocný koláč na neděli
Celozrnný ovocný koláč na neděli
Plundrové pečivo s LM
Plundrové pečivo s LM
Koláče z tvarohového těsta s  LM
Koláče z tvarohového těsta s LM
Velikonoční Jidáše s pšeničným kváskem
Velikonoční Jidáše s pšeničným kváskem
Nadýchaný mazanec s pšeničným kváskem
Nadýchaný mazanec s pšeničným kváskem
Plněné medové perníky s odloženým žitným kvasem
Plněné medové perníky s odloženým žitným kvasem
České buchty z kvásku
České buchty z kvásku
Povidlové koláče s ořechovou nádivkou
Povidlové koláče s ořechovou nádivkou
Koblihy s LM
Koblihy s LM
Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr
Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr
Kvásková vánočka s kaší
Kvásková vánočka s kaší
Jemná vánočka s pšeničným kváskem LM
Jemná vánočka s pšeničným kváskem LM
Dukátové buchtičky s krémem
Dukátové buchtičky s krémem
Vánočky s pšeničným kváskem LM
Vánočky s pšeničným kváskem LM
Svatomartinské rohlíky  s LM
Svatomartinské rohlíky s LM
Tvarohové buchty s LM
Tvarohové buchty s LM
Křehký jablečný koláč s karamelem a ořechy
Křehký jablečný koláč s karamelem a ořechy
Švestkové koláče s makovou nádivkou
Švestkové koláče s makovou nádivkou
Ořechový špaldový závin s LM
Ořechový špaldový závin s LM
Koláče s tvarohem a meruňkami
Koláče s tvarohem a meruňkami
Špaldové koláče se švestkami s LM
Špaldové koláče se švestkami s LM
Tartaletky s rybízem
Tartaletky s rybízem
Špaldový koláč s rybízem
Špaldový koláč s rybízem
Špaldové rohlíky s ořechovou nádivkou
Špaldové rohlíky s ořechovou nádivkou
Vdolky s LM z remosky
Vdolky s LM z remosky
Špaldové mrkvové šátečky s LM
Špaldové mrkvové šátečky s LM
Špaldové drdoly s LM
Špaldové drdoly s LM
Meruňkový koláč s LM
Meruňkový koláč s LM
Vdolky z droždí
Vdolky z droždí
Perník z odloženého kvasu
Perník z odloženého kvasu
Velikonoční mazance
Velikonoční mazance
Koláče z kvásku
Koláče z kvásku
Koláče z droždí
Koláče z droždí
Drdoly
Drdoly

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×