logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla a ostatní
  1. Home
  2. Sladké pečivo
Vytisknout

Sladké kynuté pečivo, i s přidáním LM bez kynutí

Sladké kynuté pečivo nemusíme upéct jenom z droždí. Pro ty, kterým droždí nedělá dobře, nabízím recepty z kvásku. Na sladké pečivo existují recepty ze žitného kvásku, chuť tohoto pečiva je ale specifická a nechutná všem tak jako z kvásku pšeničného. Ten si snadno připravíme, pokud máme žitný kvásek, stačí  ho převést na pšeničný. Jednoduše nakrmíme lžičku žitného kvásku pšeničnou (nebo špaldovou) moukou. Aby bylo pečivo z kvásku dobré, nebyl cítit  tzv. kyselý ocásek, je lepší zopakovat nakrmení vícekrát.

Pokud pečeme častěji, je dobré vést si pšeničný kvásek Lievito Madre (LM). Je to tuhý pšeničný kvas, jeho výroba trvá déle, ale vydrží v lednici i týden bez krmení. Návodů na přípravu tohoto kvásku existuje mnoho, můj vyzkoušený je z adresy
https://janac-projekt365.blogspot.com/2018/12/priprava-kvasku-lievito-madre.html 

Lievito Madre můžeme přidat i do pečiva, které nekyne, nahradí část mouky a zlepší stravitelnost. 

Postup uchování, krmení  a použití kvásku LM
V lednici si uchováváme menší množství kvásku LM. Pokud budeme péct, vyndáme např. 50 g LM z nádoby a necháme na lince ohřát. LM dáme do misky, přidáme 50 g mouky (nejlépe polohrubé nebo špaldy) a 25 g vody, pomocí stěrky nebo umělé lžičky rozmícháme a vznikne nám tuhá kulička, kterou rukou dobře propracujeme. Kuličku budoucího kvasu do kříže nařízneme a dáme do vyšší nádoby (nejlépe umělé krabičky s poklopem). Krabičku nezavíráme napevno, jen na ni položíme víčko. Necháme v teple kynout, kvas musí nejméně zdvojnásobit množství, může i více.

Máme asi 125 g LM (většinou je to i méně), odebereme například 75 g LM do těsta a 50 g vrátíme v krabičce do lednice, uzavřeme napevno. Pokud pečeme s LM za tři a více dní je lepší nakrmit dvakrát i třikrát, aby kvas dobře fungoval. Na koláče je lépe vždy nakrmit nejméně dvakrát, aby nebylo těsto nakyslé. 

To byly mé poznatky z pečení s LM, ale protože se stále učím sleduji pekaře a odborníky.
Rady pekaře jsou trochu jiné, LM ze kterého nebudeme hned péct nakrmíme, necháme hodinu v teple a potom uložíme do lednice, tam dokyne.
Více na http://lievitomadre.sk/2020/10/16/ako-sa-starat-o-kvasok-lievito-madre/



8bda0470-collage-fotor-fotor.jpg
8ecbb26b-img-20210219-124703-fotorpr1.jpeg
Povidlové koláče s ořechovou nádivkou
faea1cee-collage-fotor-fotorpr.jpeg
Koblihy s LM
a379767d-img-20210116-101814-fotorpr.jpeg
Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr
77f6554a-img-20201213-085202-fotor1.jpeg
Kvásková vánočka s kaší
b0da319c-collage-fotorlevna1-fotor-fotor.jpeg
Jemná vánočka s pšeničným kváskem LM
39df541e-collage-fotor-fotor.jpeg
Dukátové buchtičky s krémem
c42d2a0b-collage-fotor-fotor.jpeg
Vánočky s pšeničným kváskem LM
00ead5aa-img-20201101-150722-fotor-fotor.jpg
Svatomartinské rohlíky s LM
513ece6d-img-20200911-133308-hdr-fotor.jpg
Tvarohové buchty s LM
f0aaf697-img-20200905-181850-fotor.jpg
Křehký jablečný koláč s karamelem a ořechy
267faa33-collage-fotorsvestkovekolace-fotor.jpg
Švestkové koláče s makovou nádivkou
eff32767-collage-fotor1-fotor.jpg
Ořechový špaldový závin s LM
360e34b7-img-20200813-092636-fotor.jpg
Koláče s tvarohem a meruňkami
46e79cfb-collage-fotor-fotor.jpg
Špaldové koláče se švestkami s LM
0a1708c9-collage-fotor-fotor1.jpg
Špaldový koláč s rybízem
039772f2-collage-fotor-fotor.jpg
Tartaletky s rybízem
2a90c4c4-collage-fotordolkyzremoskylm1-fotor.jpg
Vdolky s LM z remosky
12868f17-collage-fotorrohlikylmzdobene-fotor.jpg
Špaldové rohlíky s ořechovou nádivkou
2904dc1f-collage-fotormrkvove-satecky2-fotor.jpg
Špaldové mrkvové šátečky s LM
18987077-collage-fotor-fotor.jpg
Vdolky z droždí
0339344b-collage-fotor3-fotor.jpg
Meruňkový koláč s LM
8ce5e14b-img-20190619-150453-fotor.jpg
Špaldové drdoly s LM
168332df-img-20200509-072028-fotor.jpg
Perník z odloženého kvasu
afec0ea6-collage_fotormazanec_fotor.jpg
Velikonoční mazance
37b91555-img_20181004_125559_hdr_fotor_collage_fotor.jpg
Koláče z droždí
827b1c7b-img-20200307-175230-fotor-fotor.jpg
Koláče z kvásku
206fbfd5-img_2995_fotor_collage.jpg
Drdoly

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla a ostatní
×