logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Svatomartinské rohlíky s LM
Vytisknout

Svatomartinské rohlíky s LM

V listopadu je svátek sv. Martina a tradičně se pečou svatomartinské rohlíky. Vyzkoušela jsem mnoho receptů, z droždí, z pšeničného kvásku a letos i s pšeničným tuhým kvasem Lievito Madre. Rohlíky jsou s větším podílem polohrubé mouky, těsto je pevnější, rohlíky se dobře tvarují. 
Jak na tento kvas je v úvodu https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1

Svatomartinské rohlíky
z pšeničného kvásku lievito madre - LM

Příprava kvasu:

60g LM z lednice, 60 g polohrubé mouky, 30 g vody a lžičku medu smícháme.
Po zdvojnásobení objemu vezmeme 150 g LM, 150 g polohrubé mouky a 75 g vody.
Máme asi 375 g LM. Do těsta dáme 350 g, zbytek nakrmíme a po dvou hodinách v teple uložíme do lednice (kde nám dokyne) na další pečení.

Suroviny:

těsto:

  • 350 g LM
  • 150 g mléka a 60 g kefíru
  • 100 g cukru krupice, lžíce vanilkového cukru, citronová kůra
  • 250 g hladké mouky a 250 g polohrubé mouky
  •  malá lžička soli
  • 2 žloutky z větších vajec
  • 40 g oleje, 30 g sádla a 30 g studeného másla 

maková nádivka:

  • 200 g máku
  • 250 ml mléka
  • 40 g moučkového cukru, vanilkový cukr
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce švestkových povidel

Postup:

Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí, oleje hněteme těsto, nakonec zapracujeme sádlo, máslo a vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit.

Necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny, během kynutí těsto přeložíme. Potom v krabičce, potřené olejem, uložíme do lednice.

Vykynuté těsto (  12-20 hodin  v lednici)  rozdělíme na 24 kousků, každý ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.

Připravíme si nádivku:
Svaříme mléko s mletým mákem, za stálého míchání mák změkne, osladíme cukrem a medem a přidáme povidla.
Nádivku necháme vychladnout.

Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, naplníme makovou nádivkou a stočíme rohlík.

Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout.
Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti.
Dobře  vykynuté rohlíky  potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem.

Pečeme na 190 °C asi 35 minut.


00ead5aa-img-20201101-150722-fotor-fotor.jpg
Vykynuté rohlíky Svatomartinský rohlík Mísa svatomartinských rohlíků

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×