Koláče z tvarohového těsta s LM
Moc ráda peču koláče a ty dnešní, zařazuji do své kuchařky.Objevila jsem recept na kváskové těsto s tvarohem, které můžu jen doporučit. Je to recept na univerzální těsto https://www.facebook.com/baking.food.and.fun/posts/305495017802674 V receptu je i verze z droždí. Můžeme připravit i tzv. hybridní těsto, do těsta pak použijeme 20 g čerstvého droždí a 100 g LM. Je z kvasem a díky droždí rychleji kyne.
Z těsta můžeme péct kromě koláčků, velké koláče, buchty a nebo šátečky.
Koláče z tvarohového těsta s LM
Suroviny i postup podle originálu:
- 150 g LM (alebo 40 g droždia)
- 600 g hladká pšeničná múka
- 150 g polohrubá múka
- 310 g mlieko
- 250 g tvaroh jemný vaničkový
- 1 vajce
- 150 g cukor
- 120 g maslo
Na náplň:
kvalitný čučoriedkový alebo iný džem (môže byť aj slivkový lekvár, treba aby bol dostatočne hustý aby z buchiet nevytekal) čučoriedky
Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.
Moje verze přípravy koláčů z výše uvedeného těsta s postupem:
V originálním receptu mi chybí v těstě sůl, dávám malou lžičku.
Pokud nemáme opravdu silné LM můžeme dát více než je v původním receptu asi 200 g, potom přidáme trochu více mléka. Do těsta můžeme přidat trochu vanilky a citronové kůry. A po upečení můžeme potřít máslem s rumem.
Postup při zpracování těsta a koláčů (jak kynulo těsto a koláče u mně doma. Je to jenom tip. Každému kyne těsto jinak, podle jeho podmínek)
Večer ve 20 hodin - bylo těsto vypracováno v robotu, trvalo to asi 20 minut. Všechny suroviny kromě másla zpracoval robot do hladkého těsta, nakonec na plátky zapracováno studené máslo. Těsto kynulo v krabici vymazané olejem.
Druhý den v 10 hodin těsto ztrojnásobilo objem a nahoře se objevily první bubliny, kynulo při teplotě v místnosti 20 °C.
V 10,20 hodin těsto rozváženo na 30 kusů, které byly stočeny do kuliček.
V 11 hodin kuličky roztažené na placky, naplněny makovou nádivkou a opět stočeny.
Ve 13 hodin vykynuté kuličky promáčnuty a naplněny tvarohovou a ostružinovou nádivkou.
Před 13,30 hodin koláče potřeny vejcem a všechny tři plechy vloženy do studené trouby, zapnuté na horkovzduch 170°C.
Ve 14,15 hodin byly dozlatova upečené koláče potřeny rozpuštěným máslem s rumem.
Pokud budeme péct koláče v rozpálené troubě musíme je nechat před pečením vykynout.
Na koláče si připravíme makovou nádivku:
- 200 g máku
- 250 ml mléka
- 40 g moučkového cukru, vanilkový cukr
- 2 lžičky medu
- 2 lžíce švestkových povidel
- lžíce rumu
Svaříme mléko s mletým mákem, za stálého míchání mák změkne, osladíme cukrem a medem a přidáme povidla.
Nádivku necháme vychladnout a ochutíme rumem.
Nádivka z višní nebo ostružin, která zaručeně z koláče nevyteče - 250 g mražené ovocné dřeně s cukrem (v poměru 170 g drcených višní, ostružin bez pecek a 80 g cukru)
- 200 ml vody
- 1 vanilkový pudinkový prášek
Z ovocné dřeně uvaříme obvyklým způsobem hustý pudink.
Tvarohová nádivka - 250 g hustého tvarohu
- 40 g moučkového cukru a vanilkový cukr
- 2 žloutky
Utřeme tvaroh s cukrem a žloutky
Drobenku si připravíme z - 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 100 g polohrubé mouky
Na potření před pečením vejce, po upečení máslo a rum