logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Koláče z tvarohového těsta s LM
Vytisknout

Koláče z tvarohového těsta s LM

Moc ráda peču koláče a ty dnešní, zařazuji do své kuchařky.Objevila jsem recept na kváskové těsto s tvarohem, které můžu jen doporučit. Je to recept na univerzální těsto https://www.facebook.com/baking.food.and.fun/posts/305495017802674 V receptu je i verze z droždí. Můžeme připravit i tzv. hybridní těsto, do těsta pak použijeme 20 g čerstvého droždí a 100 g LM. Je z kvasem a díky droždí rychleji kyne.
Z těsta můžeme péct kromě koláčků, velké koláče, buchty a nebo šátečky.

Koláče z tvarohového těsta s LM
Suroviny i postup podle originálu:

  • 150 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 600 g hladká pšeničná múka
  • 150 g polohrubá múka
  • 310 g mlieko
  • 250 g tvaroh jemný vaničkový
  • 1 vajce
  • 150 g cukor
  • 120 g maslo

Na náplň:
kvalitný čučoriedkový alebo iný džem (môže byť aj slivkový lekvár, treba aby bol dostatočne hustý aby z buchiet nevytekal) čučoriedky
Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.

Moje verze přípravy koláčů z výše uvedeného těsta s postupem:
V originálním receptu mi chybí v těstě sůl, dávám malou lžičku.
Pokud nemáme opravdu silné LM můžeme dát více než je v původním receptu asi 200 g, potom přidáme trochu více mléka. Do těsta můžeme přidat trochu vanilky a citronové kůry. A po upečení můžeme potřít máslem s rumem.
Postup při zpracování těsta a koláčů (jak kynulo těsto a koláče u mně doma. Je to jenom tip. Každému kyne těsto jinak, podle jeho podmínek)
Večer ve 20 hodin - bylo těsto vypracováno v robotu, trvalo to asi 20 minut. Všechny suroviny kromě másla zpracoval robot do hladkého těsta, nakonec na plátky zapracováno studené máslo. Těsto kynulo v krabici vymazané olejem.
Druhý den v 10 hodin těsto ztrojnásobilo objem a nahoře se objevily první bubliny, kynulo při teplotě v místnosti 20 °C.
V 10,20 hodin těsto rozváženo na 30 kusů, které byly stočeny do kuliček.

V 11 hodin kuličky roztažené na placky, naplněny makovou nádivkou a opět stočeny. 
Ve 13 hodin vykynuté kuličky promáčnuty a naplněny tvarohovou a ostružinovou nádivkou.
Před 13,30 hodin koláče potřeny vejcem a všechny tři plechy vloženy do studené trouby, zapnuté na horkovzduch 170°C.
Ve 14,15 hodin byly dozlatova upečené koláče potřeny rozpuštěným máslem s rumem.
Pokud budeme péct koláče v rozpálené troubě musíme je nechat před pečením vykynout.
Na koláče si připravíme makovou nádivku:

  • 200 g máku
  • 250 ml mléka
  • 40 g moučkového cukru, vanilkový cukr
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • lžíce rumu
    Svaříme mléko s mletým mákem, za stálého míchání mák změkne, osladíme cukrem a medem a přidáme povidla.
    Nádivku necháme vychladnout a ochutíme rumem.
    Nádivka z višní nebo ostružin, která zaručeně z koláče nevyteče
  • 250 g mražené ovocné dřeně s cukrem (v poměru 170 g drcených višní, ostružin bez pecek a 80 g cukru)
  • 200 ml vody
  •  1 vanilkový pudinkový prášek
    Z ovocné dřeně uvaříme obvyklým způsobem hustý pudink.
    Tvarohová nádivka
  • 250 g hustého tvarohu
  • 40 g moučkového cukru a vanilkový cukr
  • 2 žloutky
    Utřeme tvaroh s cukrem a žloutky
    Drobenku si připravíme z
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
    Na potření před pečením vejce, po upečení máslo a rum


1ba74bf4-img-20210424-105630-fotorpr.jpeg
Koláče z tvarohového těsta s LM Koláče s postupem Švestkový koláč s makovou nádivkou, z poloviční dávky těsta - pečený v remosce Tvarohové šátečky z hybridního těsta

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×