Plněné medové perníky z odloženým žitným kvasem
Žitný kvas, který nám v lednici zbývá při krmení kvásku, můžeme spotřebovat na jednoduché medové perníky.
Z této dávky je 8 velkých plněných perníků.
Plněné medové perníky s odloženým žitným kvasem
Suroviny:
- 200 g žitného kvasu
- 100 g tmavého třtinového cukru
- 100 g medu
- 1 velké vejce
- 300 g hladké chlebové mouky
- lžička perníkového koření, půl lžičky sody, špetka soli
Na promazání povidla, která můžeme zahustit piškotovými kousky,
nebo pikantní zavařenina.
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- šťáva z citronu a horká voda
nebo podle chuti, třeba čokoládová poleva
Postup:
Rozmícháme kvas s medem, cukrem a vejcem. Směs přidáme do mouky s kořením, sodou a solí. Vypracujeme těsto, které se trochu lepí. Podsypeme vál trochou mouky a vykrajujeme tvořítkem tvary.
Můžeme nechat chvíli odpočinout, těsto ale nemusí kynout.
Pečeme v rozpálené troubě na 170 st. C. asi 40 minut.
Vychladlé perníky slepíme povidly a ozdobíme polevou.