Chleba a pečivo
Chleba můžeme upéct z droždí, pokud nemáme čas a chceme mít domácí čerstvé pečivo.
Není ale nad kváskový chleba, jeho příprava trvá déle, ale vyplatí se to. K přípravě potřebujeme kvalitní kvas, návod na přípravu kvásku, podle kterého jsem si založila kvásek i já, je na adrese http://www.pekarnomanie.cz/zitny-kvasek-2/. Existuje spousta postupů a receptů na přípravu chleba. Pekaři vymýšlejí další recepty i s postupy, kde uvádějí různé pekařské termíny, na kterých se dost často neshodnou, proto se raději odborným termínům v mých receptech vyhýbám.
Můžeme péct chleba, ale i ostatní pečivo jako rohlíky, bagety, toustové chleby i z pšeničných kvásků. Pokud máme žitný kvásek, je jedna z možností ho převést na pšeničný, jednoduše nakrmíme lžičku žitného kvásku pšeničnou (špaldovou) moukou. Aby bylo pečivo z kvásku dobré, nebyl cítit kvas, je lepší zopakovat nakrmení vícekrát.
Můžeme si z pšeničného kvásku připravit i tuhý kvásek Mother Dough (MD), který kyne v lednici. Návod na přípravu tohoto kvásku je na adrese https://www.korenizivota.com/bily-kvaskovy-chleb-s-materskym-testem/
Pokud pečeme častěji, je dobré si vést i pšeničný kvásek Lievito Madre (LM), je to tuhý pšeničný kvas, jeho výroba trvá déle, ale vydrží v lednici i týden bez krmení. Návodů na přípravu tohoto kvásku existuje mnoho, vyzkoušený je z adresy https://janac-projekt365.blogspot.com/2018/12/priprava-kvasku-lievito-madre.html. Tento druh kvásku je vhodný zejména k přípravě rohlíků, sladkých buchet a koláčů i drobného pečiva. Lze z něho ale upéct i dobrý kváskový chléb.