logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Špaldové vdolky s LM
Vytisknout

Špaldové vdolky s LM

Klasické pečené vdolky z kvasu, nadýchané a zase o trochu chutnější, tentokrát ze sladkého pšeničného kvasu LM a  špaldové hladké mouky.
Pokud nemáme tuhý pšeničný kvas Lievito Madre (LM) můžeme v tomto receptu použít lžíci pšeničného kvásku (pšeničný kvásek si připravíme nakrmením žitného kvásku pšeničnou moukou, krmíme alespoň dvakrát). Pokud použijeme pšeničný kvásek, dáme do rozkvasu jen 70 g vody.
Dobře vykynuté vdolky jsou vysoké. Proto je rozkrojíme a podáváme mazané domácími povidly, sypané tvarohem a zdobené zakysanou smetanou. Můžeme použít i domácí tvaroh, ten si připravíme z kefíru z Tibi houbiček.
Kynutí nesmíme uspěchat, tip jak si načasovat pečení ( v teple při 21°C).
Rozkvas si připravíme večer (např. ve 22 hodin). Druhý den dopoledne ( asi v 9 hodin). Když rozkvas zvojnásobí objem, je připraven do těsta.
Vypracujeme těsto a pokud máme čas můžeme během prvních dvou hodin kynutí těsto přeložit. Těsto vykyne (skoro ztrojnásobí objem) za 7- 8 hodin. Večer (asi v 17 hodin) z těsta vykoulíme vdolky, ty vykynou za 3-4 hodiny na plechu. Pečeme zhruba po 20 hodině.

Špaldové vdolky s LM

Rozkvas:

  • 50 g pšeničného kvásku Lievito Madre (LM)
  • 40 g cukru krupice
  • 180 g špaldové hladké mouky
  • 100 g vody

Suroviny:

  • celý rozkvas
  • 200 g mléka 
  • 2 vejce
  • 60 g oleje
  • 400 g špaldové hladké mouky
  • 6g soli

K podávání domácí povidla, tvaroh a zakysaná smetana
Tvaroh si můžeme připravit domácí, z kefíru (z Tibi houbiček), který zahříváme na 65°C. Necháme vychladnout.
Kefír se zahřátím srazí, připravíme si hrnek s cedníkem a utěrkou. Tekutinu přecedíme přes utěrku a máme domácí tvaroh . Zbyde nám syrovátka, tu můžeme použít při pečení chleba.

Postup:

Smícháme LM s cukrem, špaldovou moukou a vodou a připravíme si tak sladký rozkvas.
V robotu rozmícháme rozkvas s mlékem, vejcem, moukou a solí.
Vypracujeme těsto, asi 10 minut hněteme, nakonec dobře zapracujeme olej a hněteme ještě několik minut. Dobře vypracované těsto se nesmí lepit ani trhat. Kyne podle teploty v místnosti 7 i více hodin. Vykynuté těsto rozdělíme na 18 kousků, každý popřekládáme, jako když stáčíme chleba, a vytvarujeme vdolky.
Vdolky vykynou na plechu v teple asi za tři až čtyři hodiny.

Vykynuté vdolky postříkáme vodou a pečeme v rozpálené troubě, horkovzduchem na 190°C do zlatova, asi 30 minut.

Po upečení vdolky znovu postříkáme vodou a necháme vychladnout na mřížce.

Pečené vdolky podáváme rozkrojené, namazané  povidly, sypeme tvarohem, zdobíme zakysanou smetanou. 





31496bf4-img-20220205-100853-fotor.jpeg
Rozkvas a kynutí těsta na vdolky Kynutí vdolků a upečené vdolky Zdobení vdolků

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×