logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Velikonoční Jidáše s pšeničným kváskem
Vytisknout

Velikonoční Jidáše s pšeničným kváskem

Kynuté tvarované pečivo ve tvaru uzlu -  Jidáše se tradičně podávají na Zelený čtvrtek. Těsto je o něco tužší, méně sladké i tučné než je těsto na mazance. Recept je s pšeničným kvasem Lievito Madre - LM. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas. Upečené Jidáše se potírají rozpuštěným máslem s medem.

Velikonoční Jidáše s  LM

Suroviny:

  • 200 g čerstvě nakrmeného  LM 
  • 140 g mléka
  • 80 g třtinového cukru a lžíce domácího vanilkového cukru
  •  citronová kůra 
  • 450 g hladké mouky
  •  1 velké vejce
  • necelá lžička soli
  • 40 g sádla, 40 g másla a lžíce oleje
  • na potření před pečením vejce 
  • na potření upečených Jidášů lžíce rozpouštěného másla a 2 lžíce medu

Postup:
Pšeničný kvásek LM nakrmíme nejlépe na dvakrát. 40 g LM z lednice,
40 g polohrubé mouky a 20 g vody. Po zdvojnásobení objemu (kvas má hezký kopeček) máme 100 g LM. Znovu nakrmíme 100 g LM, 100 g polohrubé mouky a 50 g vody.
Po vykynutí máme tuhý rozkvas 250 g LM, do těsta dáme 200 g.

Těsto vypracujeme nejlépe robotem. V mléce rozmícháme LM s cukrem, vejci, přidáme mouku se solí,  změklé sádlo. Když je těsto téměř uhnětené (asi po 10 minutách) přidáme na plátky nakrájené máslo, lžíci oleje a dále hněteme. Uhněteme těsto, které je tvárné a nesmí se trhat. Těsto kyne v teple  4 - 6  hodin, délka kynutí závisí na síle kvásku a teplotě v místnosti.
Vykynuté těsto rozdělíme na 14 kousků (po 80 g) , každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme 30 minut odpočinout. Z každé kuličky vyválíme hada kterého stočíme do tvaru uzlu a položíme na plech s pečícím papírem. Raději použijeme dva plechy, aby se nám tvary po vykynutí a upečení neslepily.
Tvary necháme  vykynout (hodinu až dvě) na plechu.  Vykynuté potřeme vejcem.

Plechy s Jidáši vložíme do studené trouby, zapneme na horkovzduch
170 °C a pečeme do zlatova. Upečeno bude asi za 35 minut.
Upečené Jidáše potřeme rozpuštěným máslem s medem.

5fb46000-img-20210331-143723-fotor.jpeg
Vykynuté těsto rozdělené na kuličky odpočívá Pečivo ve tvaru uzlu kyne na plechu Vykynuté Jidáše v troubě Upečené Jidáše

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×