Velikonoční Jidáše s pšeničným kváskem
Kynuté tvarované pečivo ve tvaru uzlu - Jidáše se tradičně podávají na Zelený čtvrtek. Těsto je o něco tužší, méně sladké i tučné než je těsto na mazance. Recept je s pšeničným kvasem Lievito Madre - LM.
Upečené Jidáše se potírají rozpuštěným máslem s medem.
Velikonoční Jidáše s LM
Suroviny:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM
- 140 g mléka
- 80 g třtinového cukru a lžíce domácího vanilkového cukru
- citronová kůra
- 450 g hladké mouky
- 1 velké vejce
- necelá lžička soli
- 40 g sádla, 40 g másla a lžíce oleje
- na potření před pečením vejce
- na potření upečených Jidášů lžíce rozpouštěného másla a 2 lžíce medu
Postup:
Pšeničný kvásek LM nakrmíme nejlépe na dvakrát. 40 g LM z lednice,
40 g polohrubé mouky a 20 g vody. Po zdvojnásobení objemu (kvas má hezký kopeček) máme 100 g LM. Znovu nakrmíme 100 g LM, 100 g polohrubé mouky a 50 g vody.
Po vykynutí máme tuhý rozkvas 250 g LM, do těsta dáme 200 g.
Těsto vypracujeme nejlépe robotem. V mléce rozmícháme LM s cukrem, vejci, přidáme mouku se solí, změklé sádlo. Když je těsto téměř uhnětené (asi po 10 minutách) přidáme na plátky nakrájené máslo, lžíci oleje a dále hněteme. Uhněteme těsto, které je tvárné a nesmí se trhat. Těsto kyne v teple 4 - 6 hodin, délka kynutí závisí na síle kvásku a teplotě v místnosti.
Vykynuté těsto rozdělíme na 14 kousků (po 80 g) , každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme 30 minut odpočinout. Z každé kuličky vyválíme hada kterého stočíme do tvaru uzlu a položíme na plech s pečícím papírem. Raději použijeme dva plechy, aby se nám tvary po vykynutí a upečení neslepily.
Tvary necháme vykynout (hodinu až dvě) na plechu. Vykynuté potřeme vejcem.
Plechy s Jidáši vložíme do studené trouby, zapneme na horkovzduch
170 °C a pečeme do zlatova. Upečeno bude asi za 35 minut.
Upečené Jidáše potřeme rozpuštěným máslem s medem.