Povidlové koláče s ořechovou nádivkou
Dvojctihodné koláče z pšeničného kvásku lievito madre LM - dvě náplně, proto se jim říká dvojctihodné.
Kombinace domácích míchaných povidel s ořechovou nádivkou dobře chuťově ladí. Z této dávky je 24 koláčů.
Povidlové koláče s ořechovou nádivkou
z pšeničného kvásku lievito madre - LM
Suroviny:
na těsto:
- 320 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 200 g teplého mléka (napůl s kefírem)
- 60 g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra
- 500 g hladké mouky
- malá lžička soli
- 2 vejce a 1 vejce na potření
- 30 g oleje, 30 g sádla a 40 g másla
na koláče
- povidla, nejlépe míchaná - hrušky, švestky, jablka
- strouhané piškoty
- špetka mleté skořice
na ořechovou nádivku
- 200 g strouhaných vlašských ořechů
- 60 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 60 g mléka
- 2 žloutky
na drobenku
- 30 g másla
- 30 g moučkového cukru
- 60 g polohrubé mouky
Postup:
Těsto na koláče
Do mísy robotu přidáme k LM mléko s kefírem, cukr, vejce, část hladké mouky a vše důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta máslo, nakrájené na jemné plátky, důkladně vypracujeme vláčné těsto. Těsto necháme přes noc kynout v teple , trvá to 8-10 hodin podle teploty v místnosti.
Připravíme si nádivku a drobenku.
Nádivka
Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Na drobenku smícháme změklé máslo s cukrem a moukou.
Vykynuté těsto rozdělíme na 24 kousků, každý přeložíme, vyválíme do kuličky, které necháme ještě asi hodinu kynout.
Mezitím si připravíme si povidla. Pokud jsou řídká, zahustíme je strouhanými piškoty a ochutíme skořicí.
Pak každou kuličku rukou roztáhneme, naplníme ořechovou nádivkou a stočíme opět do kuličky. Dáváme je na plech a do každé vytlačíme důlek, třeba kulatou lžící na zmrzlinu, naplníme povidly a posypeme drobenkou.
Koláče musí dobře vykynout, to trvá 2 až 3 hodiny, podle teploty v místnosti. Dobře kynou na plechu, přikryté igelitovým pytlem.
(Pokud by koláče nebyly dobře vykynuté, kynuly by dál po vložení do trouby. Nafoukly se a povidla by spadla z koláče.)
Po vykynutí okraje koláčů potřeme vejcem.
Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C asi 30 minut, do zlatova.
Upečené koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem.