logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Povidlové koláče s ořechovou nádivkou
Vytisknout

Povidlové koláče s ořechovou nádivkou

Dvojctihodné koláče z pšeničného kvásku lievito madre LM - dvě náplně, proto se jim říká dvojctihodné.
Kombinace domácích míchaných povidel s ořechovou nádivkou dobře chuťově ladí. Z této dávky je 24 koláčů.

Povidlové koláče s ořechovou nádivkou
z pšeničného kvásku lievito madre - LM

Suroviny:

na těsto:

  • 320 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
  • 200 g teplého mléka (napůl s kefírem)
  • 60 g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra
  • 500 g hladké mouky
  • malá lžička soli
  • 2 vejce a 1 vejce na potření
  • 30 g oleje, 30 g sádla a 40 g másla

na koláče 

  • povidla, nejlépe míchaná - hrušky, švestky, jablka 
  • strouhané piškoty
  • špetka mleté skořice

na ořechovou nádivku

  • 200 g strouhaných vlašských ořechů
  • 60 g másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 60 g mléka
  • 2 žloutky

na  drobenku

  • 30 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky

Postup:

Těsto na koláče
Do mísy robotu přidáme k LM (občerstvený zralý kvas) mléko s kefírem, cukr, vejce, část hladké mouky a vše důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta máslo, nakrájené na jemné plátky, důkladně vypracujeme vláčné těsto. Těsto necháme přes noc kynout v teple , trvá to  8-10 hodin podle teploty v místnosti.

Připravíme si nádivku a drobenku.
Nádivka
Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Na drobenku smícháme změklé máslo s cukrem a moukou.

Vykynuté těsto rozdělíme na 24 kousků, každý přeložíme, vyválíme do kuličky, které necháme ještě asi hodinu kynout.

Mezitím si připravíme si povidla. Pokud jsou řídká, zahustíme je strouhanými piškoty a ochutíme skořicí.

Pak každou kuličku rukou roztáhneme, naplníme ořechovou nádivkou a stočíme opět do kuličky. Dáváme je na plech a do každé vytlačíme důlek, třeba kulatou lžící na zmrzlinu, naplníme povidly a posypeme drobenkou.

Koláče musí dobře vykynout, to trvá 2 až 3 hodiny, podle teploty v místnosti. Dobře kynou na plechu, přikryté igelitovým pytlem.
(Pokud by koláče nebyly dobře vykynuté, kynuly by dál po vložení do trouby. Nafoukly se a povidla by spadla z koláče.)

Po vykynutí okraje koláčů potřeme vejcem.

Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C asi 30 minut, do zlatova.

Upečené koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

 



967e0b70-img-20210219-124630-fotor.jpeg
Těsto a plnění koláčů Vykynuté koláče Pečené koláče

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×