logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Německý koláč
Vytisknout

Německý koláč

Kynutý koláč na plech, spodní placka plněná pořádnou dávkou tvarohové nádivky a vrchní potřená domácími povidly, sypaný drobenkou.
Rodinný recept na luxusní koláč z droždí, s mírnou úpravou.

Německý  koláč
koláč na plech velikosti 46 x 38 cm

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g mléka
  • 25 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 7 g soli
  • 100 g změklého másla

Tvarohová náplň

  • 4 krabičky měkkého tučného tvarohu (vaničky) cca 1000 g
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudink v prášku za studena Creme Ole

Povidla na potření
sklenice 750 ml -  nejlépe domácí míchaná hrušky, švestky a jablka.

Drobenka

  • 70 g změklého másla
  • 70 g cukru krupice
  • 140 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Postup
Vypracujeme těsto, nejlépe robotem. Do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, trochu cukru a mléka ( vezmeme z celkového množství) a necháme vzejít kvásek. Do napěného kvásku přidáme zbytek cukru, mléka, žloutky a robotem promícháme. Nakonec přidáváme po kouskách máslo, sůl a vypracujeme těsto, které se nesmí lepit na mísu. Hněteme asi 10 minut.
Těsto v míse přikryjeme a necháme vykynout.  

Během kynutí těsta si připravíme tvarohovou nádivku, smícháme tvaroh s cukrem, vejcem a zahustíme pudinkovým práškem.
Připravíme si drobenku, smícháme máslo s cukrem, moukou a solí.
Na potření koláče po upečení si rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme trochu rumu.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva kusy. Vyválíme spodní placku do tvaru plechu, přímo na pečícím papíru. Placku přesuneme pomocí papíru na plech a potřeme tvarohovou nádivkou. Vyválíme druhou placku a pomocí válečku přesuneme těsto na nádivku, těsto upravíme, potřeme povidly a posypeme drobenkou.
Koláč necháme ještě asi 40 minut kynout.

Pečeme v troubě rozpálené na 190°C, asi 50 minut.

Upečený koláč postříkáme pomocí mašlovačky máslem s rumem.
Krájíme vychladlý.




78ab3194-20230321-123921-fotor.jpeg
Těsto a nádivky na koláč Zpracování koláče Německý koláč v troubě i upečený

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×