Německý koláč
Kynutý koláč na plech, spodní placka plněná pořádnou dávkou tvarohové nádivky a vrchní potřená domácími povidly, sypaný drobenkou.
Rodinný recept na luxusní koláč z droždí, s mírnou úpravou.
Německý koláč
koláč na plech velikosti 46 x 38 cm
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g mléka
- 25 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 7 g soli
- 100 g změklého másla
Tvarohová náplň
- 4 krabičky měkkého tučného tvarohu (vaničky) cca 1000 g
- 200 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 vanilkový pudink v prášku za studena Creme Ole
Povidla na potření
sklenice 750 ml - nejlépe domácí míchaná hrušky, švestky a jablka.
Drobenka
- 70 g změklého másla
- 70 g cukru krupice
- 140 g polohrubé mouky
- špetka soli
Postup
Vypracujeme těsto, nejlépe robotem. Do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, trochu cukru a mléka ( vezmeme z celkového množství) a necháme vzejít kvásek. Do napěného kvásku přidáme zbytek cukru, mléka, žloutky a robotem promícháme. Nakonec přidáváme po kouskách máslo, sůl a vypracujeme těsto, které se nesmí lepit na mísu. Hněteme asi 10 minut.
Těsto v míse přikryjeme a necháme vykynout.
Během kynutí těsta si připravíme tvarohovou nádivku, smícháme tvaroh s cukrem, vejcem a zahustíme pudinkovým práškem.
Připravíme si drobenku, smícháme máslo s cukrem, moukou a solí.
Na potření koláče po upečení si rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme trochu rumu.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva kusy. Vyválíme spodní placku do tvaru plechu, přímo na pečícím papíru. Placku přesuneme pomocí papíru na plech a potřeme tvarohovou nádivkou. Vyválíme druhou placku a pomocí válečku přesuneme těsto na nádivku, těsto upravíme, potřeme povidly a posypeme drobenkou.
Koláč necháme ještě asi 40 minut kynout.
Pečeme v troubě rozpálené na 190°C, asi 50 minut.
Upečený koláč postříkáme pomocí mašlovačky máslem s rumem.
Krájíme vychladlý.