Křehký jablečný koláč s karamelem a ořechy
Původně to byl koláč s práškem do pečiva, nahradila jsem ho pšeničným tuhým kváskem Lievito Madre. Není to klasický kynutý koláč, těsto příliš nezvětší objem, ale je hebké a tvárné. Se slaným karamelem a ořechy se z obyčejného koláče stává luxusní zákusek.
Křehký jablečný koláč se slaným karamelem a ořechy
Suroviny:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM (pokud nemáme LM, můžeme nahradit práškem do pečiva)
- 200 g smetany 33 % (pokud dáváme prášek do pečiva stačí asi 100 g smetany)
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru a vanilkový cukr
- 2 vejce
- 120 g studeného másla
- malá lžička soli
na náplň:
- 800 g oloupaných strouhaných jablek
- voda na podlití
- 4 lžíce cukru krupice
- vanilkový pudinkový prášek
- 250 g vody
- trochu rumu
na slaný karamel:
- 200 g cukru krupice
- 85 g másla
- 120 g smetany
- lžička soli
- 200 g sekaných vlašských ořechů
Postup:
Vypracujeme (můžeme v robotu) z LM, smetany, cukru, vajec, mouky a soli těsto, do kterého nakonec zapracujeme máslo. Těsto, je nejdříve tuhé, po dalším vypracování, nejlépe ručním, hebounké, tvárné.
Těsto odpočívá v teple asi 2 hodiny , pak ho uložíme alespoň na 12 hodin do lednice.
Do velkého hrnce nasypeme strouhaná jablka, mírně podlijeme přidáme cukr podle chuti a dusíme, ochutíme rumem. Zahustíme pudinkovým práškem rozpuštěným ve vodě a povaříme. Směs necháme vychladnout.
Těsto z lednice rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě placky.
Na plech s pečícím papírem uložíme první placku, potřeme jablečnou náplní, na kterou pomocí válečku položíme druhou placku, přimáčkneme a necháme asi 2 hodiny odpočinout.
Připravíme karamel, rozpustíme na středním plameni cukr, přidáme máslo, rozpustíme a pak smetanu, necháme provařit a nakonec přidáme sůl. Na připravený koláč navrstvíme karamel s ořechy a stejnoměrně rozetřeme.
Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 30 minut a dopékáme 20 minut na 160 °. Krájíme až koláč vychladne a podáváme vychlazený.