Špaldové drdoly s LM
Špaldové drdoly s LM
menší drdoly, pečené vložením do studené trouby
Suroviny:
- 220 g čerstvě nakrmeného špaldového LM
- 110 g mléka
- 60 g třtinového cukru
- vanilkový cukr, citronová kůra (citr. kůra s cukrem)
- 225 g (235 g) hladké špaldové mouky
- ½ vejce (1 malé vejce)
- ½ lžičky soli
- 40 g sádla
- Na potření ½ vejce a trochu mléka, mák na posypání
Postup:
Těsto vypracujeme nejlépe robotem. V mléce rozmícháme LM s cukrem, vejcem, přidáme mouku se solí, a nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé sádlo. Uhněteme těsto, které se nesmí trhat, můžeme přidat trochu mléka, podle savosti mouky. Těsto kyne v teple asi 4 hodiny, délka kynutí závisí na síle kvásku a teplotě v místnosti.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků, každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme odpočinout. Každou kuličku rozdělíme na 4 kousky, z nich vyválíme nudle a upleteme drdol. Drdoly necháme ještě asi hodinu kynout na plechu. Vykynuté potřeme vejcem a posypeme mákem.
Plech s drdoly vložíme do studené trouby, zapneme na 170 °C a pečeme do zlatova. Upečeno bude asi za 35 minut.