Koláče z droždí
Koláče z droždí
Inspirace podle Romana Vaňka, nejlepší ořechová nádivka, jakou jsem vyzkoušela
http://www.apetitonline.cz/recepty/8500-tlacene-kolace.html
s ořechovou nádivkou a domácími hruškovými povidly, omládek z 20 g droždí a ještě jsem přidala malou lžičkou pšeničného kvásku (nemusí být)…
Suroviny:
na omládek
- 100 g teplého mléka
- 20 g droždí, 15 g pšeničného kvásku
- 15 g cukru
- 100 g hladké mouky
na těsto
- vykynutý omládek, kyne hodinu
- 75 g teplého mléka
- 80 g cukru, 5 g vanilkového cukru
- 250 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, sůl
- 90 g rozpuštěného másla
- 1 + ½ vejce
Postup:
Vypracujeme hladké těsto, necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na malé kuličky, které necháme odpočinout, pak uděláme důlek a naplníme nádivkou. Necháme ještě chvíli kynout, potřeme zbylým vejcem.
Pečeme na 170 °C do růžova.