Dukátové buchtičky s krémem
Buchtičky z kynutého těsta přelité vanilkovým krémem, klasika trochu jinak. Jde to i bez droždí, můžeme si je upéct z pšeničného kvásku Lievito Madre - LM.
Vše o LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1
Dukátové buchtičky s krémem
z pšeničného kvásku lievito madre - LM
Suroviny:
na těsto:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 200 g mléka
- 80 g cukru, vanilkový cukr
- 400 g hladké mouky
- malá lžička soli
- 1 vejce
- 50 g studeného másla + 40 g rozpuštěného másla na potření
na krém:
- 1,3 litru mléka
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- 40 g cukru a vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
Postup:
Z kvásku, mléka , cukru, vejce, mouky se solí uhněteme těsto, nakonec zapracujeme máslo a vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit ani trhat.
Necháme kynout v teple 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Potom v krabičce potřené olejem uložíme do lednice.
Těsto příliš v lednici ( kde kyne alespoň 12 hodin) nezvětší objem.
Z vykynutého těsta tvoříme velmi malé kuličky, každou stočíme a ukládáme kousek od sebe na plech s pečícím papírem. Plech s buchtičkami vložíme do igelitového pytle a necháme vykynout.
Kynutí trvá 4 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté buchtičky potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 25 minut.
Během pečení si uvaříme krém.
V hrnci zahřejeme litr mléka s cukrem. V hrnku ve zbytku (300 ml) mléka rozmícháme pudinkové prášky a žloutky, vlijeme za stálého míchání do horkého mléka a necháme chvíli povařit. Nakonec ochutíme rumem.
Buchtičky podáváme přelité krémem.