Vánočky s pšeničným kváskem LM
Recept na vánočku je podle mého starého receptu, jen místo droždí použijeme pšeničný kvásek Lievito Madre -LM
Více o kvásku Lievito Madre - LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1
Na tento druh vánočky je potřeba velmi silný kvas. Pokud pečeme často stačí nakrmit LM dvakrát. Jinak je třeba nakrmit i vícekrát.
Vánočka je z hutnějšího těsta, tak jak se dříve pekly vánočky. Nečekejme od tohoto typu těsta nadýchanou vánočku jako jsou české buchty.
Uplést můžeme vánočku klasicky ale i trochu jinak, třeba kulatou.
Vánočky s pšeničným kváskem LM
Z této dávky můžeme upéct dvě menší , kulaté vánočky, nebo jednu velkou klasickou.
Suroviny:
na rozkvas:
- 40 g LM z polohrubé mouky
- 40 g polohrubé mouky
- 20 g vody
- lžička medu
po vykynutí - zdvojnásobení máme asi 100 g LM, znovu nakrmíme 100 g polohrubé mouky a 50 g vody a máme cca 250 g LM. Do těsta dáme 220 g LM a zbytek uložíme do lednice na příští pečení
na těsto:
- 220 g rozkvasu
- 170 g teplého mléka
- 120 g cukru
- lžíce domácího vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 270 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- lžička citronové kůry
- malá lžička soli
- 130 g másla
- rozinky předem namočené v rumu
- sekané mandle na posypání
Postup:
Do mísy robotu přidáme k připravenému rozkvasu mléko, cukr, žloutky a část hladké mouky, důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice, nakrájené na plátky, těsto důkladně vypracujeme a zamícháme rozinky.
Těsto kyne asi 4 hodiny v teple. 30 - 40 hodin kyne v lednici, v uzavřené krabičce potřené olejem. Nevykyne tolik jako těsto na koláče nebo buchty.
Vykynuté těsto rozvážíme na kousky (počet závisí na typu vánočky, z kolika budeme plést). Každý kousek propracujeme a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom rozválíme na dlouhé nudle a upleteme vánočku.
Vánočka kyne v teple (21 °C) asi 6 až 7 hodin, záleží na teplotě v místnosti. Vykynutou potřeme rozmíchaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.
Vánočku můžeme upéct i vložením do studené trouby, potom je kynutí asi o hodinu kratší (asi 6 hodin). Zapneme troubu na 170°C na horkovzduch a vložíme vykynutou vánočku, pečeme asi 40 minut, potom teplotu snížíme a pečeme dalších asi 20 minut.
Pokud budeme péct klasicky, vložíme vykynutou vánočku do rozpálené trouby na 170°C, a upečeme do zlatova.