logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Vánočky s pšeničným kváskem LM
Vytisknout

Vánočky s pšeničným kváskem LM

Recept na vánočku je podle mého starého receptu, jen místo droždí použijeme pšeničný kvásek Lievito Madre -LM
Více o kvásku Lievito Madre - LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1
Na tento druh vánočky je potřeba velmi silný kvas. Pokud pečeme často stačí nakrmit LM dvakrát. Jinak je třeba nakrmit i vícekrát.
Vánočka je z  hutnějšího těsta, tak jak se dříve pekly vánočky. Nečekejme od tohoto typu těsta nadýchanou vánočku jako jsou české buchty.

Uplést můžeme vánočku klasicky ale i trochu jinak, třeba kulatou.

Vánočky s pšeničným kváskem LM
Z této dávky můžeme upéct dvě menší , kulaté vánočky, nebo jednu velkou klasickou.

Suroviny:

na rozkvas:

  •  40 g LM z polohrubé mouky
  •  40 g polohrubé mouky
  •  20 g vody
  •  lžička medu

po vykynutí - zdvojnásobení máme asi 100 g LM, znovu nakrmíme 100 g polohrubé mouky a 50 g vody a máme cca 250 g LM. Do těsta dáme 220 g LM a zbytek uložíme do lednice na příští pečení

na těsto:

  • 220 g rozkvasu
  • 170 g teplého mléka
  • 120 g cukru
  •  lžíce domácího vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 270 g hladké mouky
  • 160 g polohrubé mouky
  •  lžička citronové kůry
  • malá lžička soli
  • 130 g másla
  • rozinky předem namočené v rumu
  • sekané mandle na posypání

Postup:

Do mísy robotu přidáme k připravenému rozkvasu mléko, cukr, žloutky a  část hladké mouky, důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice, nakrájené na plátky, těsto důkladně vypracujeme a zamícháme rozinky.

Těsto kyne asi 4 hodiny v teple. 30 - 40 hodin kyne v lednici, v uzavřené krabičce potřené olejem. Nevykyne tolik jako těsto na koláče nebo buchty.
Vykynuté těsto rozvážíme na kousky (počet závisí na typu vánočky, z kolika budeme plést). Každý kousek propracujeme a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom rozválíme na dlouhé nudle a upleteme vánočku.
Vánočka kyne v teple (21 °C) asi 6 až 7 hodin, záleží na teplotě v místnosti. Vykynutou potřeme rozmíchaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.

Vánočku můžeme upéct i vložením do studené trouby, potom je kynutí asi o hodinu kratší (asi 6 hodin). Zapneme troubu na 170°C na horkovzduch a vložíme vykynutou vánočku, pečeme asi 40 minut, potom teplotu snížíme a pečeme dalších asi 20 minut.
Pokud budeme péct klasicky, vložíme vykynutou vánočku do rozpálené trouby na 170°C, a upečeme do zlatova.

c42d2a0b-collage-fotor-fotor.jpeg
Klasická velká vánočka Vánočka 2020

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×