Celozrnné makovky Lievito Madre
Makovky z celozrnné špaldové mouky a pšeničného kvasu Lievito Madre - LM v dobré kondici.
LM před pečením alespoň dvakrát nakrmíme.
Celozrnné makovky Lievito Madre
Suroviny:
- 220 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 400 g mléka
- 200 g třtinového cukru
- vanilka, citronová kůra
- 750 g celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- lžička soli
- 40 g sádla, 40 g másla a 40 g oleje
- vejce na potření
- mák na posypání
Postup:
Těsto vypracujeme nejlépe robotem. V polovině mléka rozmícháme LM s cukrem, vejcem, přidáme mouku s citronovou kůrou a se solí, zbytek mléka přidáváme postupně, podle savosti mouky, nakonec přidáváme změklé sádlo, máslo a olej. Uhněteme těsto, které se nesmí trhat, musí být hladké a tvárné.
Těsto kyne 10 i více hodin v teple, musí nejméně zdvojnásobit objem. Délka kynutí závisí na síle kvásku a teplotě v místnosti.
Dobře vykynuté těsto rozvážíme na 24 kousků, každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme asi 30 minut odpočinout.
Kuličku těsta vyválíme do trojúhelníku a stočíme do tvaru rohlíku. Vytvarované rohlíky - makovky uložíme na plechy s pečícím papírem. Protože makovky kynutím zdvojnásobí objem dáváme je více od sebe, nejlépe na tři plechy.
Makovky kynou v teple 4 - 6 hodin, podle teploty v místnosti.
Vykynuté makovky potřeme vejcem a posypeme mákem.
Pečeme v troubě, všechny tři plechy najednou, horkovzduchem na 170°C. Trvá to asi 35 minut.