Špaldové koláče se švestkami s LM
Koláč s tenkou vrstvou těsta se švestkami a ještě druhý švestkový koláč plněný tvarohem upečeme z jednoho těsta.
Špaldové koláče se švestkami s LM
Suroviny:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM
- 120 g mléka
- 100 g kefíru
- 400 g hladké špaldové mouky
- 100 g cukru, vanilkový cukr
- citrónová kůra
- 2 žloutky
- 30 g oleje
- 60 g studeného másla
- malá lžička soli
Na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 60 g cukru a vanilkový cukr
Na koláč:
- švestky (asi 1500 g)
- sekané vlašské ořechy
- drobenka - 100 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru a 80 g másla
Postup:
Vypracujeme z LM, mléka, kefíru, cukru, citronové kůry, žloutků, mouky, a soli těsto, do kterého nakonec zapracujeme olej a máslo. Těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit, necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme a pak uložíme alespoň na 12 hodin ( i více) do lednice.
Vykynuté těsto z lednice rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě placky, uložíme je na dva plechy s pečícím papírem a necháme asi dvě hodiny kynout.
Na první placku naskládáme vypeckované švestky, posypeme drobenkou a sekanými ořechy a vložíme do studené trouby, zapneme na 200 st. C. Těsto během zahřívání trouby ještě dokyne. Asi za 30 minut, až těsto zrůžoví, přepneme na 180 st. C. a dopečeme.
Mezitím potřeme polovinu druhé placky tvarohovou náplní, překlopíme druhou polovinou těsta, poklademe švestkami, posypeme drobenkou a sekanými ořechy a necháme ještě kynout, než se upeče první koláč, tj. asi 50 minut.
Druhý koláč s tvarohovou náplní pečeme na 180 st. C. do zlatova, asi 50 minut.