Meruňkový koláč s LM
Meruňkový koláč s LM
Suroviny:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 100 g mléka a 100 g kefíru
- 200 g hladké špaldové mouky a 200 g hladké mouky
- 100 g cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
- 2 žloutky
- 30 g oleje, 30 g sádla, 30 g studeného másla
- malá lžička soli
na náplň:
- 500 g domácího měkkého tvarohu
- 3 žloutky
- 80 g cukru a vanilkový cukr
na koláč :
- meruňky, rybíz, mandle
- drobenka - dvě lžíce másla, moučkový cukr podle chuti a hrubá mouka
- vejce na potření
Postup:
Vypracujeme z LM, mléka, kefíru, cukru, citronové kůry, žloutků, mouky, a soli těsto, do kterého nakonec zapracujeme olej, sádlo a máslo. Těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit, necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme, a pak uložíme alespoň na 12 hodin do lednice.
Vykynuté těsto z lednice rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě placky.
Na plech s pečícím papírem uložíme první placku, potřeme tvarohovou náplní, na kterou položíme druhou placku a necháme vykynout (3 až 4 hodiny). Vykynuté těsto poklademe ovocem, mandlemi a posypeme drobenkou, potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 50 minut.