Ořechový špaldový závin s LM
Záviny můžeme upéct s různými náplněmi. Pokud máme vlašské ořechy je výborný s ořechovou nádivkou, ze špaldové mouky a pšeničného kvásku Lievito Madre - LM.
Ořechový špaldový závin s LM
Suroviny:
na těsto
200 g čerstvě nakrmeného LM
100 g mléka a 100 g kefíru
500 g hladké špaldové mouky
150 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
2 malá vejce
40 g oleje, 50 g studeného másla
malá lžička soli
na náplň:
300 g mletých vlašských ořechů
80 g másla
200 g moučkového cukru
100 ml mléka
3 žloutky
vejce na potření závinů
Postup:
Vypracujeme z LM, mléka, kefíru, cukru, citronové kůry, vajec, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme olej a nakonec máslo. Těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit, necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme, a pak uložíme alespoň na 12 hodin do lednice.
Připravíme si nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Těsto v lednici příliš nenakyne, necháme ještě kynout v teple, asi
4 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě placky. Namažeme je nádivkou a stočíme záviny. Záviny kynou na plechu ještě asi 2 hodiny, ještě nedokynuté je potřeme vejcem a ozdobně natříháme.
Záviny na plechu vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 170°C, v troubě dokynou, upečeno je asi za 50 minut.