logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Ořechový špaldový závin s LM
Vytisknout

Ořechový špaldový závin s LM

Záviny můžeme upéct s různými náplněmi. Pokud máme vlašské ořechy je výborný s ořechovou nádivkou, ze špaldové mouky a pšeničného kvásku Lievito Madre - LM.

Ořechový špaldový závin s LM

Suroviny:

na těsto

  • 200 g čerstvě nakrmeného LM 
  • 100 g mléka a 100 g kefíru
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 150 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
  • 2 malá vejce
  • 40 g oleje, 50 g studeného másla 
  • malá lžička soli

na náplň:

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 3 žloutky

vejce na potření závinů

Postup:

Vypracujeme z LM, mléka, kefíru, cukru, citronové kůry, vajec, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme olej a nakonec  máslo. Těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit, necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme, a pak uložíme  alespoň na 12 hodin do lednice.

Připravíme si nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.

Vykynuté těsto z lednice rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě placky. Namažeme je nádivkou a stočíme záviny. Záviny kynou na plechu ještě asi 2 hodiny, ještě nedokynuté je potřeme vejcem a ozdobně natříháme. Záviny můžou kynout  (přes noc) v lednici, vykynuté potřeme vejcem a upečeme.

Záviny na plechu vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 170°C, v troubě dokynou, upečeno je asi za 50 minut.

eff32767-collage-fotor1-fotor.jpg
Závin plněný makovou nádivkou s pudinkem z višní

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×