Ořechový špaldový závin s LM
Záviny můžeme upéct s různými náplněmi. Pokud máme vlašské ořechy je výborný s ořechovou nádivkou, ze špaldové mouky a pšeničného kvásku Lievito Madre - LM.
Ořechový špaldový závin s LM
Suroviny:
na těsto
- 200 g čerstvě nakrmeného LM
- 100 g mléka a 100 g kefíru
- 500 g hladké špaldové mouky
- 150 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
- 2 malá vejce
- 40 g oleje, 50 g studeného másla
- malá lžička soli
na náplň:
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 80 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 3 žloutky
vejce na potření závinů
Postup:
Vypracujeme z LM, mléka, kefíru, cukru, citronové kůry, vajec, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme olej a nakonec máslo. Těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit, necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme, a pak uložíme alespoň na 12 hodin do lednice.
Připravíme si nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Vykynuté těsto z lednice rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě placky. Namažeme je nádivkou a stočíme záviny. Záviny kynou na plechu ještě asi 2 hodiny, ještě nedokynuté je potřeme vejcem a ozdobně natříháme. Záviny můžou kynout (přes noc) v lednici, vykynuté potřeme vejcem a upečeme.
Záviny na plechu vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 170°C, v troubě dokynou, upečeno je asi za 50 minut.