logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr
Vytisknout

Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr

Mléčné houstičky známe z obchodu, i na internetu je spousta receptů.
Zde je moje verze s pšeničným kvasem LM, plněné nugátovými pralinkami a sypané domácím granulovaným cukrem.Vše k LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1

Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr

Suroviny:

na těsto:

  • 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
  • lžička sladěnky
  • 150 g vody
  • 30 g sušeného plnotučného mléka 
  • 80 g cukru, vanilkový cukr
  • 400 g hladké mouky
  •  malá lžička soli
  • 1 vejce, 1 žloutek a 1 vejce na potření
  • 80 g másla 
  • 10 nugátových pralinek, nebo čokoláda

na granulovaný cukr:

  • 50 g moučkového cukru
  •  lžička bramborového škrobu.
  • necelá lžička vody

Nejdříve si připravíme granulovaný cukr

Postup:

Vše smícháme a hmotu protlačíme buď odpěnovačkou (to byla moje inspirace z internetu a podle Ivy Trhoňové http://www.pekarnomanie.cz/granulovany-cukr/)

Nebo lisem na výrobu játrových knedlíčků (viz. foto), můj nápad a potom jsou granulky ještě menší.
Granulky necháme uschnout na pečícím papíru a používáme na ozdobu pečiva.

Postup:

Ve vodě s cukrem, sladěnkou a polovinou mouky rozmícháme občerstvený kvásek. Přidáme ostatní suroviny kromě másla a dobře uhněteme těsto. Nakonec zapracujeme  máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit ani trhat.

Necháme kynout v teple  3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme, kyne v teple asi 6 hodin. Těsto rozdělíme na 20 kousků, každý ještě přeložíme a necháme asi 30 minut odpočinout.  

Z každého kousku těsta vyválíme placku, vložíme do ní polovinu nugátové pralinky a  stočíme do oválného tvaru. Ukládáme kousek od sebe na plech s pečícím papírem. Plech s houstičkami vložíme do igelitového pytle a necháme vykynout.

Kynutí trvá 4 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. (Při 17°C kynuly houstičky 9 hodin.) Dobře  vykynuté potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme žiletkou a posypeme granulovaným cukrem. 

Pečeme  v troubě rozpálené na 180 °C asi 25 minut.



a379767d-img-20210116-101814-fotorpr.jpeg
Výroba granulovaného cukru lisem Houstičky z vykynutého těsta Vykynuté houstičky Houstičky potřené vejcem, naříznuté žiletkou a sypané cukrem Upečené houstičky

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×