Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr
Mléčné houstičky známe z obchodu, i na internetu je spousta receptů.
Zde je moje verze s pšeničným kvasem LM, plněné nugátovými pralinkami a sypané domácím granulovaným cukrem.Vše k LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1
Mléčné houstičky s LM a granulovaný cukr
Suroviny:
na těsto:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- lžička sladěnky
- 150 g vody
- 30 g sušeného plnotučného mléka
- 80 g cukru, vanilkový cukr
- 400 g hladké mouky
- malá lžička soli
- 1 vejce, 1 žloutek a 1 vejce na potření
- 80 g másla
- 10 nugátových pralinek, nebo čokoláda
na granulovaný cukr:
- 50 g moučkového cukru
- lžička bramborového škrobu.
- necelá lžička vody
Nejdříve si připravíme granulovaný cukr
Postup:
Vše smícháme a hmotu protlačíme buď odpěnovačkou (to byla moje inspirace z internetu a podle Ivy Trhoňové http://www.pekarnomanie.cz/granulovany-cukr/)
Nebo lisem na výrobu játrových knedlíčků (viz. foto), můj nápad a potom jsou granulky ještě menší.
Granulky necháme uschnout na pečícím papíru a používáme na ozdobu pečiva.
Postup:
Ve vodě s cukrem, sladěnkou a polovinou mouky rozmícháme kvásek. Přidáme ostatní suroviny kromě másla a dobře uhněteme těsto. Nakonec zapracujeme máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit ani trhat.
Necháme kynout v teple 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme, kyne v teple asi 6 hodin. Těsto rozdělíme na 20 kousků, každý ještě přeložíme a necháme asi 30 minut odpočinout.
Z každého kousku těsta vyválíme placku, vložíme do ní polovinu nugátové pralinky a stočíme do oválného tvaru. Ukládáme kousek od sebe na plech s pečícím papírem. Plech s houstičkami vložíme do igelitového pytle a necháme vykynout.
Kynutí trvá 4 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. (Při 17°C kynuly houstičky 9 hodin.) Dobře vykynuté potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme žiletkou a posypeme granulovaným cukrem.
Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 25 minut.