logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Celozrnný ovocný koláč na neděli
Vytisknout

Celozrnný ovocný koláč na neděli

Pro ty, kteří ještě váhají s pečením z LM a pečou i z celozrnné mouky.
Je to sice delší proces, ale když přes den není na pečení čas, jde to skvěle za pomoci lednice a máte v neděli koláč ke snídani.
Těsto, z dobře nakrmeného LM (dvakrát), jsem hnětla v pátek navečer, asi tři hodiny bylo v teple a potom kynulo v krabičce v lednici noc a den.
V sobotu před půlnocí jsem vyválela těsto na plech, nahoru dala ovoce s drobenkou, zabalila do mikrotenového pytle a přes noc koláč kynul opět v lednici. V neděli ráno, jsem plech vybalila a koláč upekla, vložením do studené trouby (170 st.C), trvalo to něco přes hodinu.
A nebojte se, že bude koláč kyselý, pokud máte dobrý kvásek, nebude. Je výborný.

Celozrnný ovocný koláč na neděli
Suroviny:

na těsto:

  • 220 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
  • 210 g teplého mléka (napůl s kefírem)
  • 100 g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra
  • 320 g celozrnné pšeničné a 80 g hladké mouky
  • malá lžička soli
  • 2 žloutky
  • 30 g oleje, 30 g sádla a 40 g másla

  • na koláč
    ovoce - meruňky, rybíz

na  drobenku

  • 30 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky

Postup:

První den vypracujeme těsto
Do mísy robotu přidáme k LM mléko s kefírem, cukr, žloutky, část hladké mouky a vše důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto, trvá to asi 15 minut. Nakonec zapracujeme do těsta máslo, nakrájené na jemné plátky a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Těsto vypracované odpoledne během kynutí alespoň jednou přeložíme a necháme tři hodiny v teple. Večer těsto v krabičce,vymazané olejem, vložíme do lednice.
Druhý den, později večer, bude těsto z lednice dostatečně vykynuté. Vyválíme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a zabalené do mikrotenového pytle necháme v lednici vykynout.
Třetí den, brzy ráno, koláč vybalíme z mikrotenu a vložíme do studené trouby. Zapneme na 170°C a pečeme hodinu i více, do zlatova.
Koláč podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem.

ef96ccab-img-20210725-084327-fotor.jpeg
Vykynuté těsto na celozrnný koláč Rozválené těsto pokladené ovocem s drobenkou Upečený koláč

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×