logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Beránek z Lievito Madre
Vytisknout

Beránek z Lievito Madre

Velikonoční beránek pečený z těsta kynutého LM s oříšky, těsto je jako na bábovku. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas.

Beránek z Lievito Madre
Suroviny:
 těsto

  • 120 g čerstvého kvasu LM
  •  60 g  moučkového a 20 g vanilkového cukru
  •  200 g  šlehačky s mlékem 
  • 250 g hladké mouky a 50 g mletých lískových oříšků
  • citrónová kůra
  • 20 g rumu
  • 1 žloutek
  • 30 g oleje a 20 g másla
  • špetka soli

do těsta - kandované ovoce podle chuti
Sádlo na vymazání formy a hrst hrubé mouky

Postup:
V robotu rozmícháme kvas se šlehačkou a mlékem, přidáváme postupně podle savosti mouky. Přidáme cukr, žloutky, rum, olej, mouku s citrónovou kůrou a sůl. Vypracujeme hladké těsto, hnětení trvá asi 12-15 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájené máslo a ještě hněteme. Celková doba hnětení může být i 20 minut, těsto musí být pružné, nesmí se trhat.
Těsto kyne v chladné místnosti 10 i více hodin, podle teploty v místnosti. Vykynuté těsto rozválíme, poklademe kandovaným ovocem a stočíme do rolády, vložíme do formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou.
Těsto ve formě kyne 3 i více hodin, podle teploty v místnosti.
Vykynuté těsto  ve  formě  na beránka pečeme v troubě rozpálené na 200°C 20 minut. Potom beránka přikryjeme alobalem, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme ještě  30-40 minut do zlatova.

Upečeného beránka necháme vychladnout, vyklopíme. Vychladlého pocukrujeme a ozdobíme.

954d70d6-20240323-121345-fotor.jpeg
Těsto z LM na beránka Beránek ve formě, kynutí a pečení Upečený a nakrojený beránek Nakrojený beránek

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×