Beránek z Lievito Madre
Velikonoční beránek pečený z těsta kynutého LM s oříšky, těsto je jako na bábovku.
Beránek z Lievito Madre
Suroviny:
těsto
- 120 g čerstvého kvasu LM
- 60 g moučkového a 20 g vanilkového cukru
- 200 g šlehačky s mlékem
- 250 g hladké mouky a 50 g mletých lískových oříšků
- citrónová kůra
- 20 g rumu
- 1 žloutek
- 30 g oleje a 20 g másla
- špetka soli
do těsta - kandované ovoce podle chuti
Sádlo na vymazání formy a hrst hrubé mouky
Postup:
V robotu rozmícháme kvas se šlehačkou a mlékem, přidáváme postupně podle savosti mouky. Přidáme cukr, žloutky, rum, olej, mouku s citrónovou kůrou a sůl. Vypracujeme hladké těsto, hnětení trvá asi 12-15 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájené máslo a ještě hněteme. Celková doba hnětení může být i 20 minut, těsto musí být pružné, nesmí se trhat.
Těsto kyne v chladné místnosti 10 i více hodin, podle teploty v místnosti. Vykynuté těsto rozválíme, poklademe kandovaným ovocem a stočíme do rolády, vložíme do formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou.
Těsto ve formě kyne 3 i více hodin, podle teploty v místnosti.
Vykynuté těsto ve formě na beránka pečeme v troubě rozpálené na 200°C 20 minut. Potom beránka přikryjeme alobalem, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme ještě 30-40 minut do zlatova.
Upečeného beránka necháme vychladnout, vyklopíme. Vychladlého pocukrujeme a ozdobíme.