Perník z odloženého kvasu
Perníkové těsto je moc dobré i ze žitné mouky. Když pečeme chleba a krmíme kvásek, odkládáme si ho do lednice. Můžeme upéct perník z odloženého kvasu. I když je kvas kyselejší, nemusíme mít strach, že perník nebude dobrý, kyselost srazí přidaná soda.
Perník z odloženého kvasu
Suroviny:
- 380 g žitného kvasu
- 200 g tmavého třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 250 ml mléka (lépe smetany ke šlehání)
- 250 g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce kakaa, 2 lžíce perníkového koření, lžička sody, špetka soli,
- 100 g oleje, 2 lžíce domácí marmelády, 100 g sekaných čokoládových kousků...
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- šťáva z citronu a horká voda
Postup:
Rozmícháme kvas s cukrem, vejci a smetanou, přidáme mouku s kakaem, kořením, sodou, solí, marmeládu a olej. Vymícháme těsto, do kterého zamícháme čokoládové kousky, nebo podle chuti ořechy, brusinky. Vylijeme na plech pokrytý pečícím papírem.
Můžeme nechat chvíli odpočinout, těsto ale nemusí kynout.
Pečeme v rozpálené troubě na 170 st. C. asi 40 minut.
Vychladlý perník ozdobíme polevou.