logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Perník z odloženého kvasu
Vytisknout

Perník z odloženého kvasu

Perníkové těsto je moc dobré i ze žitné mouky. Když pečeme chleba a krmíme kvásek,  odkládáme si ho do lednice. Můžeme upéct perník z odloženého kvasu. I když je kvas kyselejší, nemusíme mít strach, že perník nebude dobrý, kyselost srazí přidaná soda.

Perník z odloženého kvasu  

Suroviny:

  • 380 g žitného kvasu 
  • 200 g tmavého třtinového cukru
  • 2 velká vejce
  • 250 ml mléka (lépe smetany ke šlehání)
  • 250 g hladké špaldové mouky 
  • 2 lžíce kakaa, 2 lžíce perníkového koření, lžička sody, špetka soli,
  • 100 g oleje, 2 lžíce domácí marmelády, 100 g sekaných  čokoládových kousků...

Poleva: 

  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva z citronu a horká voda

Postup:
Rozmícháme kvas s cukrem, vejci a smetanou, přidáme mouku s kakaem, kořením, sodou, solí, marmeládu a olej. Vymícháme těsto, do kterého zamícháme čokoládové kousky, nebo podle chuti ořechy, brusinky. Vylijeme na plech pokrytý pečícím papírem.
Můžeme nechat chvíli odpočinout, těsto ale nemusí kynout.

Pečeme v rozpálené troubě na 170 st. C. asi 40 minut.

Vychladlý perník ozdobíme polevou.

168332df-img-20200509-072028-fotor.jpg
Perníkový chlebíček s ostružinami Perník s čokoládovou polevou Perník z kvasu a remosky

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×