logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Kvásková vánočka s kaší
Vytisknout

Kvásková vánočka s kaší

Vánočka z tuhého sladkého kvásku vylepšená kaší, které se říka Tang Zhong.  Není to vánočka jako peříčko, ty na Vánoce nepeču, prodávají se v obchodech. Je to klasická vánočka, spíše hutnější ale díky kaši je křehká a jen se rozplývá na jazyku.

Kvásková vánočka s kaší

Suroviny:

na rozkvas:

  •  25 g pšeničného kvásku LM z polohrubé mouky
  •  40 g polohrubé mouky
  •  20 g vody
  •  lžička sladěnky
  •  po vykynutí - zdvojnásobení, znovu nakrmíme 40 g polohrubé mouky a 20 g vody, po zdvojnásobení ještě nakrmíme 40 g polohrubé mouky a 20 g vody. Do těsta dáme 200 g LM a zbytek uložíme do lednice na příští pečení


na kaši Tang Zhong:

  • 30 g hladké mouky
  • 150 g vody

na těsto:

  • 200 g rozkvasu
  • 150 g teplého mléka
  • 180 g kaše Tang Zhong
  • 130 g cukru
  •  lžíce domácího vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 300 g hladké mouky
  • 170 g polohrubé mouky
  •  lžička citronové kůry
  • malá lžička a půl soli
  • 130 g másla
  • rozinky předem namočené v rumu
  • sekané mandle na posypání

Postup:

Na kaši smícháme mouku s vodou a dobře rozšleháme. Za stálého míchání zahříváme na 65°C. Do těsta přídáváme vychladlou kaši.

Do mísy robotu přidáme k připravenému rozkvasu mléko, cukr, žloutky část hladké mouky, a kaši , vše důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice, nakrájené na jemné plátky, těsto důkladně vypracujeme a zamícháme rozinky.

Těsto kyne asi 4 hodiny v teple. 30 - 40 hodin kyne v lednici, v uzavřené krabičce potřené olejem. Nevykyne tolik jako těsto na koláče nebo buchty.
Vykynuté těsto rozvážíme na kousky (počet závisí na typu vánočky, z kolika budeme plést). Každý kousek propracujeme a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom rozválíme na dlouhé nudle a upleteme vánočku.
Vánočka kyne v teple (21 °C) asi 5 až 7 hodin, záleží na teplotě v místnosti. Vykynutou potřeme rozmíchaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.

Pečeme v troubě rozpálené na 190°C, prvních dvacet minut troubu zapařujeme (jako při pečení chleba).  Potom teplotu snížíme a pečeme podle naší trouby, do zlatova. Celková doba pečení je asi 60 minut.

77f6554a-img-20201213-085202-fotor1.jpeg
Kvásková vánočka s Tang Zhongem v řezu Sladký tuhý kvas a kaše Tang Zhong Vykynutý sladký tuhý kvas

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×