Kvásková vánočka s kaší
Vánočka z tuhého sladkého kvásku vylepšená kaší, které se říka Tang Zhong. Není to vánočka jako peříčko, ty na Vánoce nepeču, prodávají se v obchodech. Je to klasická vánočka, spíše hutnější ale díky kaši je křehká a jen se rozplývá na jazyku.
Kvásková vánočka s kaší
Suroviny:
na rozkvas:
- 25 g pšeničného kvásku LM z polohrubé mouky
- 40 g polohrubé mouky
- 20 g vody
- lžička sladěnky
po vykynutí - zdvojnásobení, znovu nakrmíme 40 g polohrubé mouky a 20 g vody, po zdvojnásobení ještě nakrmíme 40 g polohrubé mouky a 20 g vody. Do těsta dáme 200 g LM a zbytek uložíme do lednice na příští pečení
na kaši Tang Zhong:
- 30 g hladké mouky
- 150 g vody
na těsto:
- 200 g rozkvasu
- 150 g teplého mléka
- 180 g kaše Tang Zhong
- 130 g cukru
- lžíce domácího vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 300 g hladké mouky
- 170 g polohrubé mouky
- lžička citronové kůry
- malá lžička a půl soli
- 130 g másla
- rozinky předem namočené v rumu
- sekané mandle na posypání
Postup:
Na kaši smícháme mouku s vodou a dobře rozšleháme. Za stálého míchání zahříváme na 65°C. Do těsta přídáváme vychladlou kaši.
Do mísy robotu přidáme k připravenému rozkvasu mléko, cukr, žloutky část hladké mouky, a kaši , vše důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice, nakrájené na jemné plátky, těsto důkladně vypracujeme a zamícháme rozinky.
Těsto kyne asi 4 hodiny v teple. 30 - 40 hodin kyne v lednici, v uzavřené krabičce potřené olejem. Nevykyne tolik jako těsto na koláče nebo buchty.
Vykynuté těsto rozvážíme na kousky (počet závisí na typu vánočky, z kolika budeme plést). Každý kousek propracujeme a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom rozválíme na dlouhé nudle a upleteme vánočku.
Vánočka kyne v teple (21 °C) asi 5 až 7 hodin, záleží na teplotě v místnosti. Vykynutou potřeme rozmíchaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.
Pečeme v troubě rozpálené na 190°C, prvních dvacet minut troubu zapařujeme (jako při pečení chleba). Potom teplotu snížíme a pečeme podle naší trouby, do zlatova. Celková doba pečení je asi 60 minut.