logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Velikonoční mazance
Vytisknout

Velikonoční mazance z tuhého kvásku Lievito Madre

Velikonoční mazance z tuhého kvásku LM
Mazanec podle mého starého receptu, jen místo droždí Lievito Madre

Suroviny:
na rozkvas:

  •  25 g LM z polohrubé mouky
  •  40 g polohrubé mouky
  •  20 g vody, lžička medu, po vykynutí - zdvojnásobení máme asi 100 g, a to ještě  alespoň jednou nakrmíme - 100 g LM, 100 g polohrubé mouky a 50 g vody. Do těsta použijeme 220 g LM.

na těsto:

  •  220 g LM
  • 170 g teplého mléka
  • 120 g cukru, vanilka
  • 2 žloutky
  • 430 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • malá lžička soli
  • 130 g másla
  • rozinky předem namočené v rumu
  • plátky mandlí do těsta a na posypání

Postup:
Vypracujeme v robotu hladké těsto. Rozmícháme LM v mléce s cukrem, žloutky, přidáme mouku s kůrou, solí, a nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice, nakrájené na plátky a rozinky.

Těsto kyne asi 4 hodiny v teple, 20 i více hodin v lednici. Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, ten kyne asi 5-6 hodin v teple (21 °C). Vykynutý potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. 

Mazanec pečeme v rozpálené troubě na 170 °C, později snížíme teplotu, něco přes hodinu.


afec0ea6-collage_fotormazanec_fotor.jpg

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×