Velikonoční mazance z tuhého kvásku Lievito Madre
Velikonoční mazance z tuhého kvásku LM
Mazanec podle mého starého receptu, jen místo droždí Lievito Madre
Suroviny:
na rozkvas:
- 25 g LM z polohrubé mouky
- 40 g polohrubé mouky
- 20 g vody, lžička medu, po vykynutí - zdvojnásobení máme asi 100 g, a to ještě alespoň jednou nakrmíme - 100 g LM, 100 g polohrubé mouky a 50 g vody. Do těsta použijeme 220 g LM.
na těsto:
- 220 g LM
- 170 g teplého mléka
- 120 g cukru, vanilka
- 2 žloutky
- 430 g hladké mouky
- citronová kůra
- malá lžička soli
- 130 g másla
- rozinky předem namočené v rumu
- plátky mandlí do těsta a na posypání
Postup:
Vypracujeme v robotu hladké těsto. Rozmícháme LM v mléce s cukrem, žloutky, přidáme mouku s kůrou, solí, a nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice, nakrájené na plátky a rozinky.
Těsto kyne asi 4 hodiny v teple, 20 i více hodin v lednici. Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, ten kyne asi 5-6 hodin v teple (21 °C). Vykynutý potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí.
Mazanec pečeme v rozpálené troubě na 170 °C, později snížíme teplotu, něco přes hodinu.