Loupáky s LM
Loupáky co se opravdu loupají. Jsou z pšeničného kvasu LM a vysokolepkové mouky Manitoby. Je to větší dávka na tři plechy a 36 ks loupáků.
Loupáky s LM
Suroviny:
- 300 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 460 g mléka
- 200 g třtinového cukru, vanilka, citronová kůra
- 1000 g mouky Manitoby, 7 g soli
- 2 vejce
- 60 g sádla, 60 g másla a 4 lžíce oleje
- vejce na potření
- mák na posypání
Postup:
Těsto vypracujeme robotem. V polovině mléka rozmícháme LM s cukrem, vejcem, přidáme mouku s citronovou kůrou a se solí, zbytek mléka přidáváme postupně podle savosti mouky, přidáváme ještě olej a změklé sádlo. Do dobře vypracovaného těsta nakonec zapracujeme máslo nakrájené na kostičky a dobře vyhněteme. Těsto se nesmí trhat, musí být hladké a tvárné.
Těsto kyne v teple 8-10 hodin v teple, délka kynutí závisí na síle kvásku a teplotě v místnosti. Může kynout i v lednici, ale nejdříve musí kynout alespoň dvě hodiny v teple, potom v lednici asi 12 hodin.
Vykynuté těsto rozdělíme na 36 kousků (cca 62g těsta), každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme asi 30 minut odpočinout. Kuličku těsta vyválíme do trojúhelníku a stočíme do tvaru rohlíku. Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem a necháme vykynout, trvá to 3 - 4 hodiny.
Vykynuté loupáky potřeme vejcem a posypeme mákem. Z dávky jsou tři plechy a je lepší je péct postupně na horní dolní ohřev. První plech vložíme do studené trouby, zapneme na 170 - 180°C a upečeme do zlatova. Trvá to asi 35 minut. Další loupáky upečeme v rozpálené troubě do zlatova.