České buchty z kvásku
Tvarohové buchty z pšeničného kvásku lievito madre - LM, z této dávky je 24 buchet.
Inspirace - recept na kynuté buchty z droždí http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2013/05/ceske-buchty.html
České buchty
z pšeničného kvásku lievito madre - LM
Suroviny:
na těsto:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 230 g mléka
- 60 g cukru, vanilkový cukr
- 380 g hladké mouky
- malá lžička soli
- 2 žloutky
- 100 g oleje + 40 g rozpuštěného másla na potření
tvarohová nádivka:
- 350 g domácího měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 40 g moučkového cukru, vanilka
- citronová kůra
- rozinky
Postup:
Z kvásku, mléka , cukru, žloutků a mouky se solí uhněteme, nejlépe v robotu, těsto. Nakonec postupně přiléváme olej, který zapracujeme do těsta, aby vzniklo vláčné těsto. Trvá to delší dobu než těsto vstřebá veškerý olej. Těsto se nesmí lepit ani trhat.
Necháme kynout v teple 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Potom v krabičce potřené olejem uložíme do lednice.
(Těsto může kynout i v pokojové teplotě, trvá to asi 10 hodin.)
Připravíme si nádivku, smícháme tvaroh s cukrem, žloutky s vanilkou a citronovou kůrou.
Těsto příliš v lednici ( kde kyne alespoň 12 hodin) nezvětší objem.
Z vykynutého těsta tvoříme malé kuličky, každou stočíme a necháme asi 20 minut odpočinout. Každou kuličku rozválíme a naplníme tvarohovou nádivkou s rozinkami, stočíme a buchty ukládáme kousek od sebe, promažeme rozpuštěným máslem, na plech s pečícím papírem. Plech s buchtami vložíme do igelitového pytle a necháme vykynout.
Kynutí trvá 3 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. Buchty ještě v troubě dokynou.
Vložíme je do studené trouby, zapneme na 170 °C a pečeme asi 45 minut.