Tvarohové buchty s LM
Tvarohové buchty z pšeničného kvásku lievito madre - LM, dobře vykynuté jsou krásně nadýchané.
Těsto vylepšíme přidáním kefíru a třemi druhy omastku. Z této dávky je 18 větších buchet.
Tvarohové buchty
z pšeničného kvásku lievito madre - LM
Suroviny:
těsto:
- 180 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 100 g mléka a 50 g kefíru
- 80 g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra
- 410 g hladké mouky
- malá lžička soli
- 2 malá vejce
- 30 g oleje, 30 g sádla a 30 g studeného másla
tvarohová nádivka:
- 350 g domácího měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 40 g moučkového cukru, vanilka
- citronová kůra
na potření
- 1 malé vejce a lžíce mléka
- 30 g másla a lžíce rumu
Postup:
Z kvásku (občerstvený zralý kvas), mléka s kefírem, cukru, vajec, mouky se solí, oleje hněteme těsto, nakonec zapracujeme sádlo, máslo a vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit.
Necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Potom v krabičce uložíme do lednice.
Vykynuté těsto ( alespoň 12 hodin v lednici) rozdělíme na 18 kousků, každý ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.
Připravíme si nádivku, smícháme tvaroh s cukrem, žloutky vanilkou a citronovou kůrou.
Každou kuličku těsta rukou roztáhneme do tvaru čtverce, naplníme tvarohovou nádivkou, spojíme vždy dva protilehlé cípy do tvaru buchty.
Tvarohové buchty dáváme na plech každou kousek od sebe, aby se kynutím nespojily.
Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 2 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti.
Dobře vykynuté buchty potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem.
Pečeme na 180 °C asi 35 minut.
Upečené buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem.