logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Svatomartinské rohlíky z kvasu 2024
Vytisknout

Svatomartinské rohlíky z kvasu 2024

Svatomartinské rohlíky z pšeničného kvasu Lievito Madre - LM.  Tentokrát máme větší dávku těsta ze které upečeme 36 ks plněných rohlíků.
Na pečení musíme použít čerstvý kvas, nejlépe alespoň dvakrát občerstvený.

Svatomartinské rohlíky z kvasu 2024

Suroviny:

těsto:

  • 350 g LM
  • 200 g mléka a 100 g kefíru
  • 150 g cukru krupice, lžíce vanilkového cukru, citronová kůra
  • 500 g hladké mouky a 250 g polohrubé mouky
  •  větší lžička soli
  • 2 celá vejce
  • 60 g oleje, 40 g sádla a 40 g studeného másla

maková nádivka:

  • 400 g máku
  • 500 ml mléka
  • 80 g moučkového cukru, vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce švestkových povidel

Na potření rohlíků před pečením
rozšlehané vejce s mlékem a celý mák nebo oříšky na zdobení

Postup:
Nejdříve si připravíme nádivku:
Svaříme mléko s mletým mákem, za stálého míchání mák změkne, osladíme cukrem a medem a přidáme povidla.
Nádivku necháme vychladnout.


Příprava těsta :
z kvásku, mléka s kefírem, cukru, vajec, mouky se solí, oleje uhněteme v robotu těsto. Nakonec zapracujeme sádlo, máslo (studené z lednice) a vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit a trhat. Hnětení trvá poměrně dlouho, až 15 minut.
Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny, potom v krabičce, potřené olejem, necháme vykynout nejlépe ve studené místnosti nebo v lednici.

Vykynuté těsto rozdělíme na 36 kousků (váha cca 51g) , každý ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.
Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, naplníme makovou nádivkou a stočíme rohlík.

Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na tři plechy) a necháme vykynout.
Kynutí pod igelitovým pytlem, nebo v uzavřené studené troubě, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti.
Dobře  vykynuté rohlíky  potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem nebo oříšky.

Pečeme na 190 °C asi 30 minut.


1b83adec-img-20241116-140936-fotor-fotor.jpeg
Zpracování vykynutého těsta Svatomartinské rohlíky z kvasu LM

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×