Svatomartinské rohlíky z kvasu 2024
Svatomartinské rohlíky z pšeničného kvasu Lievito Madre - LM. Tentokrát máme větší dávku těsta ze které upečeme 36 ks plněných rohlíků.
Na pečení musíme použít čerstvý kvas, nejlépe alespoň dvakrát občerstvený.
Svatomartinské rohlíky z kvasu 2024
Suroviny:
těsto:
- 350 g LM
- 200 g mléka a 100 g kefíru
- 150 g cukru krupice, lžíce vanilkového cukru, citronová kůra
- 500 g hladké mouky a 250 g polohrubé mouky
- větší lžička soli
- 2 celá vejce
- 60 g oleje, 40 g sádla a 40 g studeného másla
maková nádivka:
- 400 g máku
- 500 ml mléka
- 80 g moučkového cukru, vanilkový cukr
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce švestkových povidel
Na potření rohlíků před pečením
rozšlehané vejce s mlékem a celý mák nebo oříšky na zdobení
Postup:
Nejdříve si připravíme nádivku:
Svaříme mléko s mletým mákem, za stálého míchání mák změkne, osladíme cukrem a medem a přidáme povidla.
Nádivku necháme vychladnout.
Příprava těsta :
z kvásku, mléka s kefírem, cukru, vajec, mouky se solí, oleje uhněteme v robotu těsto. Nakonec zapracujeme sádlo, máslo (studené z lednice) a vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit a trhat. Hnětení trvá poměrně dlouho, až 15 minut.
Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny, potom v krabičce, potřené olejem, necháme vykynout nejlépe ve studené místnosti nebo v lednici.
Vykynuté těsto rozdělíme na 36 kousků (váha cca 51g) , každý ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.
Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, naplníme makovou nádivkou a stočíme rohlík.
Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na tři plechy) a necháme vykynout.
Kynutí pod igelitovým pytlem, nebo v uzavřené studené troubě, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti.
Dobře vykynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem nebo oříšky.
Pečeme na 190 °C asi 30 minut.