Plundrové pečivo s LM
Vyzkoušela jsem další recept z mého oblíbeného blogu, tentokrát je to plundrové pečivo podle https://www.mykitchendiary.sk/recept/tasticky-z-plundroveho-cesta/
Plundrové těsto s kváskem LM je trochu náročnější na přípravu, jen krmení kvásku dva dny, ani s těstem se nesmí nic uspěchat, ale stojí za to.
Z těsta jsem pekla různé druhy pečiva, třeba plněné ořechovou nádivkou a potřené karamelem, plněné nádivkou z višňového pudinku a višňovým krémem.
Plundrové pečivo s LM
Originální recept na
Taštičky z plundrového cesta
Cesto :
- 150 g LM
- 1000 g hladkej múky
- 70 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálového cukru
- 600 ml vody
- 1 PL sladenky
- Štipka soli
Presné množstvo tekutiny sa nedá presne určiť, lebo každá múka má inú savosť. Preto, ak s Vám zdá cesto príliš tuhé, dolejte viac tekutín, prípadne naopak dosypte múku.
600 g masla na laminovanie
Postup přípravy těsta a pečení doporučuji prostudovat na
https://www.mykitchendiary.sk/recept/tasticky-z-plundroveho-cesta/
Těsta je větší množství, je z kila mouky a tak se vyplatí upéct z části a další těsto zmrazit.
Těsto můžeme naplnit různými nádivkami
třeba ořechovou nádivkou - 200 g strouhaných vlašských ořechů
- 60 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 60 g mléka
- 2 žloutky
Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
višňovým pudinkem a krémem
- 250 g mražené višňové dřeně s cukrem (v poměru 170 g drcených višní a 80 g cukru)
- 200 ml vody
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
Postup:
Uvaříme ovocný pudink. Mražené višně s cukrem necháme povolit, rozpustíme a vmícháme pudinkový prášek rozšlehaný ve vodě. Za stálého míchání pudink povaříme, přikryjeme folií a necháme vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a ovocným pudinkem do hladkého krému.