Koblihy s LM
Zaujal mě recept na koblihy podle světoznámého cukráře Josefa Maršálka https://www.pottenpannen.cz/blog/473-masopustni-koblihy-josefa-marsalka/
Inspirovala jsem se a tady jsou moje první letošní koblihy, nejsou z droždí ale s pšeničným kváskem Lievito Madre (více o LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1)
Přidala jsem také hrubou mouku k hladké, upravila jsem si konzistenci těsta. Jen mi v receptu chyběla sůl, tu přidávám i do sladkého pečení.
Vyzkoušela jsem i trvanlivost mých koblih. Tři nenaplněné jsem uložila v plastové krabičce v chladu. Ještě čtvrtý den byl koblížek měkký a chutný.
Koblihy s LM
Suroviny:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM z hladké mouky
- 200 g mléka
- 90 g cukru a 30 g vanilkového cukru
- 4 vejce
- 2 lžíce rumu
- 125 g másla
- 500 g hladké mouky
- 175 g hrubé mouky
- ½ lžičky soli
Na smažení
- 1 l řepkového oleje
Na plnění
- domácí zavařenina z broskví, višní
Postup:
V míse robotu smícháme LM (občerstvený zralý kvas), mléko, cukr a část hladké mouky, dobře rozmícháme aby se kvas spojil a nezůstaly kousky. Přidáme vejce, rum, zbytek mouky a sůl. Hněteme těsto nejdříve bez másla, až se všechny suroviny dobře spojí, přidáváme na plátky nakrájené máslo. Nemusíme ho rozpouštět, hnětením se dobře spojí s ostatními surovinami. Dobře vypracujeme těsto, které se nesmí lepit a trhat.
Těsto přeložíme do krabičky vymazané olejem kde kyne v teple 3-4 hodiny. Během kynutí můžeme dvakrát přeložit. Těsto zvětší objem asi o polovinu. Těsto můžeme nechat dokynout v teple nebo ho uložíme do lednice, na 12-15 hodin.
Vykynuté těsto, rozdělíme na 24 kousků, každý stočíme do kuličky, jako chleba švem dolů a necháme kynout na ploše posypané moukou. Přikryjeme a necháme vykynout. Kynutí trvá asi 3-4 hodiny, podle teploty v místnosti.
Vykynuté koblihy, ometené od mouky, smažíme na rozpáleném oleji ve vyšší nádobě.
Usmažené koblihy necháme okapat na ubrousku.
Plníme podle chuti, nejlépe domácí zavařenou, broskvovou, višňovou.
Můžeme, ale nemusíme, před podáváním pocukrovat.