logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla a ostatní
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Koblihy s LM
Vytisknout

Koblihy s LM

Zaujal mě recept na koblihy podle světoznámého cukráře Josefa Maršálka https://www.pottenpannen.cz/blog/473-masopustni-koblihy-josefa-marsalka/
Inspirovala jsem se a tady jsou moje první letošní koblihy, nejsou z droždí ale s pšeničným kváskem Lievito Madre (více o LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1)
Přidala jsem také hrubou mouku k hladké, upravila jsem si konzistenci těsta. Jen mi v receptu chyběla sůl, tu přidávám i do sladkého pečení.

Vyzkoušela jsem i trvanlivost mých koblih. Tři nenaplněné jsem uložila v plastové krabičce v chladu. Ještě čtvrtý den byl koblížek měkký a chutný.

Koblihy s LM 

Suroviny:

  • 200 g čerstvě nakrmeného LM z hladké mouky
  • 200 g mléka 
  • 90 g cukru a 30 g vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 125 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 175 g hrubé mouky
  • ½ lžičky soli

Na smažení

  • 1 l řepkového oleje

Na plnění

  • domácí zavařenina z broskví, višní

Postup:
V míse robotu smícháme LM, mléko, cukr a část hladké mouky, dobře rozmícháme aby se kvas spojil a nezůstaly kousky. Přidáme vejce, rum, zbytek mouky a sůl. Hněteme těsto nejdříve bez másla, až se všechny suroviny dobře spojí, přidáváme na plátky nakrájené máslo. Nemusíme ho rozpouštět, hnětením se dobře spojí s ostatními surovinami. Dobře vypracujeme těsto, které se nesmí lepit a trhat.

Těsto přeložíme do krabičky vymazané olejem kde kyne v teple 3-4 hodiny. Během kynutí můžeme dvakrát přeložit. Těsto zvětší objem asi o polovinu. Pak ho uložíme do lednice,  na 12-15 hodin. 

Vykynuté těsto, které v lednici opět přiliš nezvětší objem, rozdělíme na 24 kousků, každý stočíme do kuličky,  jako chleba švem dolů a necháme kynout na ploše posypané moukou. Přikryjeme a necháme vykynout. Kynutí trvá asi 4 hodiny, podle teploty v místnosti.

Vykynuté koblihy, ometené od mouky, smažíme na rozpáleném oleji ve vyšší nádobě.

Usmažené koblihy necháme okapat na ubrousku.

Plníme podle chuti, nejlépe domácí zavařenou, broskvovou, višňovou.

Můžeme, ale nemusíme, před podáváním pocukrovat.






faea1cee-collage-fotor-fotorpr.jpeg
dfd1ef26-img-20210126-181835-fotor.jpeg 899c93ff-collage-fotorkynuti-fotor.jpeg 39bec9fb-collage-fotorsmazene-fotor.jpeg 0beb9206-img-20210127-134703-fotor.jpeg 092cc886-img-20210127-140335-fotor.jpeg 8435790f-img-20210130-102739-fotor.jpeg 7afe6615-img-20210214-121347-fotorpr.jpeg

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla a ostatní
×