Letní mazanec Lievito Madre
Mazanec z pšeničného kvásku Lievito Madre - LM, kynutý v teple.
Kvásek krmíme alespoň dvakrát. V létě kvásek i těsto velmi dobře kyne.
Suroviny
- 220 g LM z polohrubé mouky
- 170 g mléka
- 120 g cukru, vanilka
- 2 žloutky
- 430 g hladké mouky
- citronová kůra
- malá lžička soli
- 130 g másla
- rozinky předem namočené v rumu
- menší vejce na potření
- sekané loupané mandle na posypání
Postup:
Vypracujeme v robotu hladké těsto. Rozmícháme LM v mléce s cukrem, žloutky, přidáme mouku s kůrou, solí, a nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice a rozinky.
Těsto kyne v teple, nejlépe přes noc, trvá to 10 až 12 hodin, podle síly kvásku. Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, ten kyne v teple asi 4 hodiny.
Vykynutý mazanec potřeme vejcem, ozdobně nastříhneme a posypeme sekanými mandlemi.
Mazanec vložíme do studené trouby, zapneme horkovzduch na 170 °C, pečeme 50 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ještě asi 20 minut.