logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Letní mazanec Lievito Madre
Vytisknout

Letní mazanec Lievito Madre

Mazanec z pšeničného kvásku Lievito Madre - LM,  kynutý v teple. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas. Kvásek krmíme alespoň dvakrát.  V létě kvásek i těsto velmi dobře kyne.

Suroviny

  •  220 g LM z polohrubé mouky
  • 170 g mléka
  • 120 g cukru, vanilka
  • 2 žloutky
  • 430 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • malá lžička soli
  • 130 g másla
  • rozinky předem namočené v rumu
  • menší vejce na potření
  • sekané loupané mandle na posypání

Postup:
Vypracujeme v robotu hladké těsto. Rozmícháme LM v mléce s cukrem, žloutky, přidáme mouku s kůrou, solí, a nakonec zapracujeme do těsta máslo z lednice a rozinky.

Těsto kyne v teple, nejlépe přes noc, trvá to 10 až 12 hodin, podle síly kvásku. Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, ten kyne v teple asi 4 hodiny.
Vykynutý mazanec potřeme vejcem, ozdobně nastříhneme a posypeme sekanými mandlemi.

Mazanec vložíme do studené trouby, zapneme horkovzduch na 170 °C, pečeme 50 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ještě asi 20 minut.


64dcb99e-20220902-171508-fotor.jpeg
Letní mazanec - kynutí a zdobení Upečený mazanec Upečený mazanec Nakrojený mazanec

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×