Nadýchaný mazanec s pšeničným kváskem
Kdo má rád nadýchaný mazanec, tady je recept, je jako peříčko.
Není to moje klasika kterou peču na svátky, osobně mám raději hutnější klasiku. Nadýchaný mazanec je takový, celoroční.
Je z méně tučného těsta, s olejem, kouskem másla a místo droždí pšeničný kvásek Lievito Madre -LM.
Méně křehký, ale voňavější je mazanec bez oleje, máslový.
Více o kvásku Lievito Madre - LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1
Nadýchaný mazanec s pšeničným kváskem LM
Suroviny:
na rozkvas nakrmíme LM z lednice
- 40 g LM z polohrubé mouky
40 g polohrubé mouky 20 g vody
po vykynutí - zdvojnásobení máme asi 100 g LM
a nyní řídký rozkvas100 g LM100 g vody
100 g polohrubé mouky
na těsto
- vykynutý rozkvas
- 170 g teplého mléka
- 100 g cukru a lžíce vanilkového cukru
- 3 malé žloutky
- 300 g hladké mouky a 150 g polohrubé mouky
- lžička citronové kůry, malá lžička soli
- 70 g oleje a 50 g másla (nebo 130 g másla)
- vejce na potření
- 70 g rozinek předem namočených v rumu
- sekané mandle na posypání
Postup:
Rozkvas necháme v míse robotu zdvojnásobit, přidáme mléko, cukr, žloutky a část mouky, důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta máslo, nakrájené na plátky, těsto důkladně vypracujeme. V robotu to trvá asi 15 minut.
Těsto kyne podle teploty v místnosti, při teplotě 20 °C asi 10 hodin.
Nebo kyne asi 4 hodiny v teple a potom v lednici i 12 hodin.
Do vykynutého těsta přidáme okapané rozinky, které mírně obalíme v mouce (aby nevypadaly z těsta). Těsto rozdělíme na dva kusy a chvíli necháme odpočinout.
Z každého kusu stočíme mazanec. Mazance kynou na plechu přikryté igelitem.
Doba vykynutí závisí opět na teplotě v místnosti, při 20°C to trvá 5 - 6 hodin. Při 23°C asi 4 hodiny.
Vykynuté mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandleni. Vložíme je do studené trouby, zapneme na 170°C horkovzduch.
Doba pečení od zapnutí trouby je asi 45 minut.