Švestkové koláče s makovou nádivkou
Další verze koláčků z pšeničného kvásku lievito madre - LM. Těsto, s přidáním kefíru je méně sladké (doladíme sladkou makovou nádivkou),kyne několik hodin, nejlépe přes noc v teple. Z této dávky je 24 koláčů.
Švestkové koláče s makovou nádivkou
z pšeničného kvásku lievito madre - LM
Suroviny:
na těsto:
- 320 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 200 g teplého mléka (napůl s kefírem)
- 60 g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra
- 160 g polohrubé mouky
- 320 g hladké mouky
- malá lžička soli
- 2 vejce
- 40 g oleje a 60 g studeného másla
na koláče
švestky
maková nádivka
- 200 g máku
- 250 ml mléka
- 40 g moučkového cukru, vanilkový cukr
- 2 lžičky medu
- 2 lžíce švestkových povidel
drobenka s ořechy
dvě lžíce másla, moučkový cukr podle chuti a hrubá mouka, hrst mletých ořechů
Postup:
Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, vajec, mouky se solí, oleje hněteme těsto, nakonec zapracujeme máslo a vypracujeme vláčné těsto.
Necháme přes noc kynout v teple , trvá to 8-10 hodin podle teploty v místnosti. Vykynuté těsto rozdělíme na 24 kousků, každý ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme kynout.
Připravíme si nádivku a drobenku.
Svaříme mléko s mletým mákem, za stálého míchání mák změkne, osladíme cukrem a medem a přidáme povidla.
Na drobenku smícháme máslo s cukrem a moukou s ořechy.
Do vykynutých kuliček uděláme důlek, naplníme makovou nádivkou a vypeckovanými švestkami, posypeme drobenkou. Koláče kynou na plechu, přikryté igelitovým pytlem.
Koláče musí dobře vykynout, trvá to 2 až 3 hodiny, podle teploty v místnosti.
Po vykynutí okraje koláčů potřeme vejcem.
Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Upečené koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem.