logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Špaldové makovky s LM
Vytisknout

Špaldové makovky s LM

Sladké rohlíky makovky, ve zdravější verzi. Ze špaldové mouky, třtinového cukru a se špaldovým kváskem Lievito Madre - LM. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas.

Špaldové makovky s  LM

Suroviny:

  • 150 g čerstvě nakrmeného špaldového LM
  • 230 g mléka
  • 100 g třtinového cukru
  •  vanilka, citronová kůra
  •  500 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • necelá lžička soli
  • 60 g sádla a 2 lžíce oleje
  •  vejce na potření
  • mák na posypání

Postup:

Těsto vypracujeme nejlépe robotem. V polovině mléka rozmícháme LM s cukrem, vejcem, přidáme mouku s citronovou kůrou a se solí, zbytek mléka přidáváme postupně, podle savosti mouky, nakonec přidáváme změklé sádlo. Uhněteme těsto, které se nesmí trhat, musí být hladké a tvárné.  
Těsto kyne v teple 7-10 hodin v teple, délka kynutí závisí na síle kvásku a teplotě v místnosti. Může kynout i v lednici, ale nejdříve musí kynout alespoň dvě hodiny v teple, potom v lednici asi 12 hodin.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků, každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme asi 30 minut odpočinout.
Kuličku těsta vyválíme do trojúhelníku a stočíme do tvaru rohlíku. Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem.
Makovky můžou kynout v teple, ale i v lednici. V lednici kynou pomalu, přes noc.

Vykynuté makovky potřeme vejcem a posypeme mákem. 

Plech vložíme do studené trouby, zapneme na 170 - 180°C a upečeme do zlatova. Trvá to asi 35 minut.


e33c55e9-img-20211024-081640-fotor1.jpeg
Tvarování makovek Upečené makovky Makovky z dvojité dávky Makovky jako rohlíky i drdoly

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×