Špaldové makovky s LM
Sladké rohlíky makovky, ve zdravější verzi. Ze špaldové mouky, třtinového cukru a se špaldovým kváskem Lievito Madre - LM
Špaldové makovky s LM
Suroviny:
- 150 g čerstvě nakrmeného špaldového LM
- 230 g mléka
- 100 g třtinového cukru
- vanilka, citronová kůra
- 500 g hladké špaldové mouky
- 1 vejce
- necelá lžička soli
- 60 g sádla a 2 lžíce oleje
- vejce na potření
- mák na posypání
Postup:
Těsto vypracujeme nejlépe robotem. V polovině mléka rozmícháme LM s cukrem, vejcem, přidáme mouku s citronovou kůrou a se solí, zbytek mléka přidáváme postupně, podle savosti mouky, nakonec přidáváme změklé sádlo. Uhněteme těsto, které se nesmí trhat, musí být hladké a tvárné.
Těsto kyne v teple 7-10 hodin v teple, délka kynutí závisí na síle kvásku a teplotě v místnosti. Může kynout i v lednici, ale nejdříve musí kynout alespoň dvě hodiny v teple, potom v lednici asi 12 hodin.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků, každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme asi 30 minut odpočinout.
Kuličku těsta vyválíme do trojúhelníku a stočíme do tvaru rohlíku. Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem.
Makovky můžou kynout v teple, ale i v lednici. V lednici kynou pomalu, přes noc.
Vykynuté makovky potřeme vejcem a posypeme mákem.
Plech vložíme do studené trouby, zapneme na 170 - 180°C a upečeme do zlatova. Trvá to asi 35 minut.