Adventní ořechový věnec z kvasu 2024
Věnec nadívaný ořechovou nádivkou s perníkovým kořením, pečený v remosce, je z těsta s pšeničným kvasem
Lievito Madre - LM. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas.
Tentokrát je dávka na dva věnce pečené ve velké remosce i s postupem jak je upéct. První věnec pečeme ve studené
a druhý v rozpálené remosce.
Adventní ořechový věnec z kvasu 2024
Suroviny:
na těsto
240 g čerstvě nakrmeného LM
230 g mléka
550 g hladké mouky
150 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
1 vejce
80 g sádla,70 g másla
lžička soli
na náplň:
220 g mletých vlašských ořechů
50 g másla
140 g moučkového cukru
2 lžičky perníkového koření
80 g mléka
2 žloutky
vejce na potření a ořechy na ozdobu.
Postup:
Vypracujeme v robotu z LM, mléka, cukru, citronové kůry, vejce, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme nakonec změklé sádlo a máslo. Těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit, necháme vykynout. V chladnější místnosti kyne přes noc, trvá to 10 - 12 hodin.
Připravíme si nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme 2 lžičky perníkového koření, zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Vykynuté těsto rozdělíme na šest kusů, stočíme do kuliček a necháme odpočinout. Na každý věnec si připravíme tři válečky, ty rozválíme a namažeme nádivkou, každý stočíme. Z naplněných tří válečků upleteme cop který stočíme do tvaru věnce a vložíme do remosky kde kyne asi 3-4 hodiny. Vykynutý věnec potřeme vejcem a posypeme sekanými ořechy.
Pečeme ve velké remosce. První věnec asi po 30 minutách přikryjeme alobalem a pečeme dalších 20 minut. Věnec vyklopíme z remosky a pečeme druhý.
Druhý věnec (máme připravený na pečícím papíru) vložíme do horké remosky a pečeme. Celková doba pečení v remosce je asi 50 minut, pečení hlídáme, asi po 25 minutách přikryjeme alobalem a po dalších 15 minutách remosku vypneme a necháme věnec ještě asi 10 minut dopéct.