logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Adventní ořechový věnec z kvasu 2024
Vytisknout

Adventní ořechový věnec z kvasu 2024

Věnec nadívaný ořechovou nádivkou s perníkovým kořením, pečený v remosce, je z těsta s pšeničným kvasem
Lievito Madre - LM. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas.
Tentokrát je dávka na dva věnce pečené ve velké remosce i s postupem jak je upéct. První věnec pečeme ve studené
 a druhý v rozpálené remosce.

Adventní ořechový věnec z kvasu 2024

Suroviny:

na těsto

  • 240 g čerstvě nakrmeného LM

  • 230 g mléka

  • 550 g hladké mouky

  • 150 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra

  • 1 vejce

  • 80 g sádla,70 g másla

  • lžička soli

na náplň:

  • 220 g mletých vlašských ořechů

  • 50 g másla

  • 140 g moučkového cukru

  • 2 lžičky perníkového koření

  • 80 g mléka

  • 2 žloutky

vejce na potření a ořechy na ozdobu.

Postup:
Vypracujeme v robotu z LM, mléka, cukru, citronové kůry, vejce, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme nakonec změklé sádlo a máslo. Těsto, které musí být hladké a nesmí se lepit, necháme vykynout. V chladnější místnosti kyne přes noc, trvá to 10 - 12 hodin.
Připravíme si nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme 2 lžičky perníkového koření, zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Vykynuté těsto rozdělíme na šest kusů, stočíme do kuliček a necháme odpočinout. Na každý věnec si připravíme tři válečky, ty rozválíme a namažeme nádivkou, každý stočíme. Z naplněných tří válečků upleteme cop který stočíme do tvaru věnce a vložíme do remosky kde kyne asi 3-4 hodiny. Vykynutý věnec potřeme vejcem a posypeme sekanými ořechy.
Pečeme ve velké remosce. První věnec asi po 30 minutách přikryjeme alobalem a pečeme dalších 20 minut. Věnec vyklopíme z remosky a pečeme druhý.
Druhý věnec (máme připravený na pečícím papíru) vložíme do horké remosky a pečeme. Celková doba pečení v remosce je asi 50 minut, pečení hlídáme, asi po 25 minutách přikryjeme alobalem a po dalších 15 minutách remosku vypneme a necháme věnec ještě asi 10 minut dopéct.

184296df-img-20241129-134939-fotor-fotor.jpeg
Ořechové věnce-zpracování Ořechové věnce -kynutí, pečení Ořechové věnce

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×