Koláče z kvásku
Koláče z kvásku
jemné špaldové koláče z pšeničného kvásku lievito madre
Suroviny:
na těsto:
- 350 g čerstvě nakrmeného špaldového LM
- 190 g teplého mléka
- 60 g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra
- 350 g špaldové hladké mouky, malá lžička soli, 2 žloutky
- 30 g oleje, 60 g studeného másla
na koláče
- povidla
- tvarohová nádivka (tvaroh, vejce, podle chuti cukr, vanilka, citronová kůra)
- ořechová nádivka nebo maková nádivka, nádivky podle http://www.apetitonline.cz/recepty/8500-tlacene-kolace.html
- drobenka - dvě lžíce másla, moučkový cukr podle chuti a hrubá mouka
Postup:
Z kvásku, mléka, cukru, žloutků, mouky se solí, oleje hněteme těsto, nakonec zapracujeme máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Potom dáme v krabičce do lednice. Připravíme si nádivky, výborné jsou podle http://www.apetitonline.cz/recepty/8500-tlacene-kolace.html. Vykynuté těsto (12 až 20 hodin v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý ještě přeložíme, necháme kynout, ozdobíme tvarohem, povidly, posypeme drobenkou. Můžeme naplnit tvarohovou nádivkou (potom to jsou dvojctihodné koláče) a nahoru dáme makovou nebo ořechovou nádivkou, necháme na plechu dokynout. Okraje koláčů potřeme vejcem.
Pečeme na 180 °C asi 25 minut.
Upečené koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem.