Drdoly z droždí s návodem na pletení
Drdoly z droždí s návodem na pletení
Pečivo z těsta na makovky, připomíná dříve prodávané drdoly, můžeme upéct z droždí, ale i z kvásku.
Suroviny:
- 200 g polohrubé mouky (nebo špaldové celozrnné mouky)
- 300 g hladké mouky
- 120 g třtinového cukru
- 50 g rozpuštěného sádla
- 1 vejce do těsta a 1 na potření
- 6 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 210 ml mléka
- citronová kůra, vanilkový cukr a sůl
- mák na posypání
Postup:
Těsto můžeme vypracovat v domácí pekárně. Do pekárny vlijeme teplé mléko s cukrem, olej, vejce a ostatní suché suroviny. Nastavíme program těsto, který nám za 90 minut zpracuje hedvábné těsto. Můžeme těsto připravit i bez pekárny, jako každé jiné kynuté těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 kousků, každý ještě přeložíme a vytvarujeme kuličku, kterou necháme odpočinout.
Každou kuličku rozdělíme na 4 kousky, z nich vyválíme nudle a upleteme drdol. Drdoly necháme ještě asi 45 minut kynout na plechu. Vykynuté potřeme vejcem a posypeme mákem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, asi 20 minut.