Litý ovocný koláč s LM
Jednoduchý litý koláč s broskvemi v kváskové verzi. Kdo nemá kvásek, nahradí droždím. Lievito Madre - LM, tady je příprava kvásku
https://janac-projekt365.blogspot.com/2018/12/priprava-kvasku-lievito-madre.html Příprava těsta je velmi jednoduchá, jen si musíme počkat déle na vykynutí. S droždím je to rychlejší.
Litý ovocný koláč s LM
Suroviny:
na těsto:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- (pokud nemáme LM nahradíme 20 g čerstvého droždí)
- 400 g teplého mléka
- 130 g rozpuštěného vychladlého másla
- 100 g cukru, domácí vanilkový cukr, citronová kůra
- 400 g polohrubé mouky (špaldové hladké mouky)
- malá lžička soli
- 3 žloutky
- na koláč
ovoce -broskve nebo jiné ovoce a hrst hladké mouky
na drobenku
- 40 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 80 g polohrubé mouky (špaldové celozrnné mouky)
Postup:
Do mísy robota dáme suroviny v pořadí - kvásek, mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, cukr, mouka a sůl. Mícháme krátce, metlou na šlehání, na nízký stupeň asi 3 minuty.
Dobře rozmíchané těsto nalijeme na pekáč vyložený papírem na pečení, přikryjeme a necháme kynout. (Nebo můžeme formu vymazat olejem a vysypat kokosovou moučkou.)
Kynutí trvá podle teploty v místnosti, 4 - 6 hodin. Lité těsto s mlékem a máslem nevykyne do tak velkého objemu jako husté těsto.
Vykynuté těsto poklademe ovocem, třeba broskvemi a posypeme drobenkou. Každý kousek ovoce namočíme do hladké mouky, pak nám po upečení zůstane na vrchu koláče a nespadne na dno.
Koláč pečeme v troubě rozpálené na 180 -190 °C asi 50 minut.
Koláč krájíme vychladlý.