Špaldový chlebíček z odloženého kvasu
Špaldový chlebíček z odloženého žitného kvasu (je to kvas který nám zbývá při krmení kvasu v lednici) s kokosovým mlékem. Těsto má být řidší, lité a tak ke kokosovému mléku přidáváme vodu dle savosti mouky. Pokud použijeme do polevy kokosový tuk, místo smetany, tak je to vegan zákusek.
Chlebíček můžeme upéct i v srnčím hřbetu,ten vymazaný olejem vysypeme kokosovou moučkou. Vychladlý jen pocukrujeme a podáváme.
Špaldový chlebíček z odloženého kvasu
Suroviny:
- 200 g odloženého žitného kvasu
- 400 g kokosového mléka (plechovka), cca 80 g vody
- 120 g třtinového cukru
- 200 g špaldové hladké mouky a půl lžičky soli
- 2 lžíce kakaaa, lžíce perníkového koření a lžička sody
- 70 g oleje
- sekané oříšky, čokoládové kousky a kandované ovoce
Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g horké smetany ke šlehání (vegani kokosový olej)
Na ozdobu lyofylizované maliny a sušené pomelo
Postup:
Rozmícháme kvas s kokosovým mlékem a cukrem, přidáme mouku s kakaem, kořením, sodou, solí, olej. Vodu přidáváme dle potřeby. Vymícháme těsto, do kterého přidáváme sekané oříšky, čokoládové kousky, kandované ovoce. Těsto vylijeme do moukou formy na chlebíček vytřený olejem a vysypaný moukou.
Můžeme nechat chvíli odpočinout, těsto ale nemusí kynout.
Pečeme v rozpálené troubě na 170 st. C. asi 40 minut.
Vychladlý chlebíček polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ovocem.