logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Špaldová vánočka s LM 2021
Vytisknout

Špaldová vánočka s LM 2021

Vánočka ze špaldového tuhého kvásku LM a z hladké špaldové mouky Pernerky. Více o kvásku Lievito Madre - LM https://www.prosimrecept.cz/sladke-pecivo?editmode=1
Na tento druh vánočky je potřeba velmi silný kvas. Těsto kyne dlouhou dobu v lednici, pomalé kynutí v chladu má vliv na výbornou chuť vánočky.
Vánočka je z hutnějšího těsta, tak jak se dříve pekly vánočky. Nečekejme od tohoto typu těsta nadýchanou vánočku jako jsou české buchty.
Z množství uvedeného v receptu jsou tři malé nebo dvě velké vánočky.

Špaldová vánočka s LM 2021

Suroviny:

Na rozkvas

  • 50 g špaldového LM
  • 80 g špaldové hladké mouky
  •  40 g vody
  •  lžíce medu

po vykynutí, zdvojnásobení,  přidáme 80 g špaldové hladké mouky a 40 g vody,
a opět po vykynutí přidáme ještě 80 g špaldové hladké mouky a 40 g vody.

Na těsto

  • Celý rozkvas
  •  340 g mléka
  •  240 g cukru krupice
  •  20 g vanilkového cukru
  •  4 žloutky
  • 860 g špaldové hladké mouky
  • citronová kůra
  •  větší lžička soli
  • 260 g másla
  • 100 g rozinek předem namočených v rumu
  • na potření vejce a na posypání plátky mandlí

Postup:

Do mísy robotu přidáme k připravenému rozkvasu mléko pokojové teploty, cukr, žloutky a  část špaldové hladké mouky, důkladně na vyšší rychlost rozmícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny, kromě másla a rozinek, a vypracujeme v robotu hladké těsto.
Nakonec přidáváme do těsta, máslo z lednice, nakrájené na tenké plátky. Vypracované těsto se nesmí trhat ani lepit,  zamícháme rozinky.

Těsto kyne asi 4 hodiny v teple. 30 - 40 hodin kyne v lednici, v uzavřené krabičce potřené olejem. Nevykyne tolik jako těsto na koláče nebo buchty.

Vykynuté těsto rozvážíme na kousky (počet závisí na typu vánočky, z kolika budeme plést). Každý kousek propracujeme a necháme asi 40 minut odpočinout. Potom rozválíme na dlouhé nudle a upleteme vánočky.
Z tohoto množství upečeme tři menší vánočky o váze asi 770 g.

Vánočky kynou v teple (21 °C) asi 6 až 7 hodin, záleží na teplotě v místnosti. Vykynuté potřeme rozmíchaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.

Pečeme v troubě rozpálené na 230°C, vánočky vložíme do trouby a zapaříme (jako při pečení chleba) 10 minut, snížíme teplotu na 210°C a pečeme 10 minut, dalších 10 minut  pečeme na 200°C a na 180°C dopečeme asi  20-30 minut do zlatova. 

Pokud budeme péct z tohoto množství dvě velké vánočky pečeme déle.
Vánočku nakrojíme až úplně vychladne, nejlépe druhý den.

Načasování pečení vánoček:
první den brzo ráno začneme s rozkvasem (z LM, které je v dobré kondici), večer máme hotový třífázový rozkvas a zaděláváme těsto. Později večer (nebo v noci) dáme do lednice. Další den těsto kyne v lednici, třetí den je připravené k pletení vánoček a pečení.



8bafb054-img-20211205-084346-fotorpr.jpeg
Rozkvas z LM na vánočky Upletené vánočky kynou v pytly Vykynuté vánočky potřené vejcem a sypané mandlemi Vánočka po upečení, nakrojená

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×