Pivní štrůdl
Jednoduché těsto ze tří ingrediencí je už dnes klasika, pivní štrůdl.
Pivní štrůdl
jablečný závin
Suroviny:
na těsto
- 500 g hladké mouky
- 170 g másla
- 200 - 220 ml piva
na náplň:
- strouhaná jablka asi 800 g
- strouhanka
- 100 g sekaných ořechů
- 100 g rozinek
- mletá skořice a cukr
vejce na potření závinů
Postup:
Z mouky, změklého másla a piva ( množství upravíme podle savosti mouky) vypracujeme těsto. Nahřejeme si kastrůlek, kterým přikryjeme těsto, necháme 30 minut odpočinout.
Nastrouháme na plátky jablka a připravíme si rozinky, sekané ořechy, strouhanku, skořici a cukr.
Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři kusy, každý vyválíme, posypeme mírně strouhankou, posypeme jablky, skořicí s cukrem rozinkami a ořechy.
Závin - štrůdl stočíme, propícháme vidličkou a potřeme vejcem.
Pečeme v troubě rozpálené na 190 °C asi 40 minut, do růžova.