Adventní ořechový věnec s Lievito Madre
Věnec nadívaný ořechovou nádivkou, pečený v remosce, je z těsta s pšeničným kvasem Lievito Madre - LM. K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas. Do náplně můžeme přidat i ovocnou nádivku z ostružinové dřeně.
Suroviny:
na těsto
- 190 g čerstvě nakrmeného LM
- 150 g mléka
- 370 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
- 1 vejce
- 50 g sádla a 50 g másla
- malá lžička soli
na náplň nádivka z vlašských ořechů
- 220 g mletých vlašských ořechů
- 50 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžičky perníkového koření
- 80 g mléka
2 žloutky
nádivka z ostružin
- 250 g mražené ovocné dřeně s cukrem (v poměru 170 g drcených višní, ostružin bez pecek a 80 g cukru)
- 200 ml vody
- 1 vanilkový pudinkový prášek
Z ovocné dřeně uvaříme obvyklým způsobem hustý pudink
vejce na potření a ořechy nebo mandle na ozdobu
Postup:
Vypracujeme, nejlépe v robotu, z LM, mléka, cukru, citronové kůry, vejce, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme nakonec sádlo a máslo z lednice. Hněteme na menší otáčky asi 15 minut, musí být hladké a nesmí se lepit. Těsto necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme, a pak uložíme na 12 hodin až 20 hodin do lednice. Pokud nám těsto v lednici dostatečně nevykynulo necháme kynout (klidně i 5 hodin) ještě v teple.
Nebo může těsto vykynout jenom v teple, trvá to 10 i více hodin, podle teploty v místnosti.
Připravíme si ořechovou nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme 2 lžičky perníkového koření, zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky. Z ovocné dřeně uvaříme pudink a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři kusy, ty necháme asi 30 minut odpočinout a potom z nich vyválíme tři válečky, ty rozválíme a namažeme nádivkou, každý stočíme. Z naplněných válečků upleteme cop který stočíme do tvaru věnce a vložíme do studené remosky kde kyne asi 2-3 hodiny. Vykynutý věnec potřeme vejcem a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi.
Zapneme remosku a pečeme. Po 30 minutách přikryjeme alobalem a pečeme dalších 20 minut, remosku vypneme a necháme ještě 10 minut dopéct.