logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Sladké pečivo
  3. Adventní ořechový věnec s Lievito Madre
Vytisknout

Adventní ořechový věnec s Lievito Madre

Věnec nadívaný ořechovou nádivkou, pečený v remosce, je z těsta s pšeničným kvasem Lievito Madre - LM.  K pečení používáme vždy občerstvený zralý kvas. Do náplně můžeme přidat i ovocnou nádivku z ostružinové dřeně.

Suroviny:

na těsto

  • 190 g čerstvě nakrmeného LM
  • 150 g mléka
  • 370 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
  • 1 vejce
  • 50 g sádla a 50 g másla
  • malá lžička soli 

na náplň nádivka z vlašských ořechů

  • 220 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 80 g mléka
  • 2 žloutky

nádivka z ostružin

  • 250 g mražené ovocné dřeně s cukrem (v poměru 170 g drcených višní, ostružin bez pecek a 80 g cukru)
  • 200 ml vody
  •  1 vanilkový pudinkový prášek
    Z ovocné dřeně uvaříme obvyklým způsobem hustý pudink

    vejce na potření a ořechy nebo mandle na ozdobu

Postup:

Vypracujeme, nejlépe v robotu, z LM, mléka, cukru, citronové kůry, vejce, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme nakonec  sádlo a máslo z lednice.  Hněteme na menší otáčky asi 15 minut, musí být hladké a nesmí se lepit. Těsto necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme, a pak uložíme  na 12 hodin až 20 hodin do lednice. Pokud nám těsto v lednici dostatečně nevykynulo necháme kynout (klidně i 5 hodin) ještě v teple.
Nebo může těsto vykynout jenom v teple, trvá to 10 i více hodin, podle teploty v místnosti.

Připravíme si ořechovou nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme 2 lžičky perníkového koření, zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky. Z ovocné dřeně uvaříme pudink a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto rozdělíme na tři kusy, ty necháme asi 30 minut odpočinout a potom z nich vyválíme tři válečky, ty rozválíme a namažeme nádivkou, každý stočíme. Z naplněných válečků upleteme cop který stočíme do tvaru věnce a vložíme do studené remosky kde kyne asi 2-3 hodiny. Vykynutý věnec  potřeme vejcem a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi. 

Zapneme remosku a pečeme. Po 30 minutách přikryjeme alobalem a pečeme dalších 20 minut, remosku vypneme a necháme ještě 10 minut dopéct.



e8e7c029-20221217-084401-fotor.jpeg
Příprava těsta - věnec Upečený věnec Věnec plněný ořechovou nádivkou a ostružinovým pudinkem

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×