Adventní ořechový věnec s Lievito Madre
Věnec nadívaný ořechy, pečený v remosce, je z těsta s pšeničným kvasem Lievito Madre - LM. Je to trvanlivější pečivo, spíš hutnější a jeho příprava je delší než obvykle bývá u nadýchaných kynutých těst. Na chuti získá toto pečivo dlouhým kynutím, v lednici i v teple.
Suroviny:
na těsto
- 140 g čerstvě nakrmeného LM
- 150 g mléka
- 370 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru, vanilkový cukr a citronová kůra
- 1 vejce
- 60 g sádla
- malá lžička soli
na náplň
- 220 g mletých vlašských ořechů
- 50 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžičky perníkového koření
- 80 g mléka
2 žloutky
vejce na potření a ořechy na ozdobu
Postup:
Vypracujeme, nejlépe v robotu, z LM, mléka, cukru, citronové kůry, vejce, mouky a soli těsto, do kterého zapracujeme nakonec změklé sádlo. Hněteme na menší otáčky asi 10 minut, musí být hladké a nesmí se lepit. Těsto necháme v teple asi 2 hodiny kynout, dvakrát přeložíme, a pak uložíme na 12 hodin až 20 hodin do lednice. Pokud nám těsto v lednici dostatečně nevykynulo necháme kynout (klidně i 5 hodin) ještě v teple.
Připravíme si nádivku. Na pánvi opečeme na rozpuštěném másle mleté ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do směsi přidáme 2 lžičky perníkového koření, zamícháme mléko a necháme vychladnout. Do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři kusy, z nich vyválíme tři válečky, ty rozválíme a namažeme nádivkou, každý stočíme. Z naplněných válečků upleteme cop který stočíme do tvaru věnce a vložíme do studené remosky kde kyne asi 3-4 hodiny. Vykynutý věnec potřeme vejcem a posypeme sekanými ořechy.
Zapneme remosku a pečeme. Po 30 minutách přikryjeme alobalem a pečeme dalších 20 minut, remosku vypneme a necháme ještě 10 minut dopéct.