Koláče s tvarohem a meruňkami
Výborné koláče z pšeničného kvásku lievito madre - LM, jsou trvanlivější a déle dobré než z droždí.
LM musí být v dobré kondici, to znamená nejméně dvakrát nakrmené. Pokud bychom použili starší LM, může být nakyslé a na pečení koláčů se nehodí, musíme několikrát nakrmit, vždy nejméně do zvojnásobení objemu.
Těsto vylepšíme přidáním kefíru a třemi druhy omastku. Z této dávky je 24 koláčů, každý váží 50 g.
Koláče s tvarohem a meruňkami
z pšeničného kvásku lievito madre - LM
Suroviny:
na těsto:
- 240 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 200 g teplého mléka (napůl s kefírem)
- 100 g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra
- 140 g polohrubé mouky
- 360 g hladké mouky
- malá lžička soli
- 2 žloutky
- 30 g oleje, 30 g sádla a 60 g studeného másla
na koláče
tvarohová nádivka
- 250 g domácího měkkého tvarohu, vejce, podle chuti cukr, vanilka, citronová kůra
drobenka
- dvě lžíce másla, moučkový cukr podle chuti a polohrubá mouka
Postup:
Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí, oleje hněteme těsto, nakonec zapracujeme sádlo, máslo a vypracujeme vláčné těsto.
Necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Potom v krabičce uložíme do lednice.
Vykynuté těsto ( alespoň 12 hodin v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme kynout.
Připravíme si nádivku a drobenku.
Do vykynutých kuliček uděláme důlek, naplníme tvarohovou nádivkou, meruňkami a posypeme drobenkou. Koláče kynou na plechu, přikryté igelitovým pytlem. Koláče musí dobře vykynout, trvá to 2 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti.
Po vykynutí okraje koláčů potřeme vejcem.
Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Upečené koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem.