Vdolky z droždí
Vdolky z droždí
Suroviny:
na omládek:
- 100 g vody
- lžička cukru
- 130 g hladké mouky,
- 20 g čerstvého droždí
Vše rozmícháme a necháme hodinu vykynout.
k vykynutému omládku přidáme
- 200 g mléka
- 1 vejce
- 370 g hladké mouky
- lžičku soli
- 50 g oleje
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto.
Z vykynutého těsta vykrojíme kousky, každý přeložíme a ukoulíme vdolky. Necháme ještě vykynout.
Pečeme na 200 °C.
Můžeme je i smažit v oleji jako koblihy.
Vychladlé vdolky rozkrojíme napůl a mažeme domácími povidly, ozdobíme šlehaným tvarohem nebo povidly, sypeme tvarohem a zdobíme zakysanou smetanou.