Špaldové rohlíky s ořechovou nádivkou
Špaldové rohlíky s nádivkou s LM
Suroviny:
- 190 g čerstvě nakrmeného LM
- 220 g mléka
- 450 g hladké špaldové mouky
- špetka sušeného droždí
- 60 g třtinového cukru, vanilkový cukr
- citronová kůra
- 2 žloutky
- 20 g oleje, 30 g sádla, 50 g studeného másla
- malá lžička soli
- vejce na potření hotových rohlíků
Postup:
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout v teple 4 až 5 hodin. Během kynutí těsto přeložíme.
Během kynutí si připravíme nádivku
ořechová s datlemi:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g lisovaných datlí
- 150 g vody
- rum a skořice
Datle rozvaříme ve vodě, přidáme ořechy, ochutíme rumem a skořicí.
Rohlíky můžeme plnit i klasickou ořechovou nádivkou:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 3 žloutky
Ořechy opražíme na másle, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat, do vychladlé nádivky vmícháme žloutky.
Nebo pudinkovou náplní:
- vanilkový pudink v prášku
- 300 ml mléka
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- citrónová kůra, lžička citronové šťávy
- 60 g másla
V mléku rozmícháme pudinkový prášek, cukr a žloutky. Za stálého míchání přivedeme k mírnému varu, po dvou minutách přidáme máslo a ochutíme citrónem. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 24 kousků (asi 43 g), každý přeložíme a necháme odpočinout.
Vytvarujeme rohlíky, které plníme nádivkou. Rohlíky kynou na plechu asi dvě hodiny.
Vykynuté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C asi 20 minut.