Tartaletky s rybízem
Tartaletky s rybízem
Suroviny:
- 2 žloutky
- 50 g slunečnicového oleje
- 60 g třtinového cukru, vanilkový cukr
- 100 g LM
- 2 lžíce vody
- 400 g špaldové hladké mouky, špetka sody, soli
- 150 g másla
Postup:
Žloutky s olejem šleháme v robotu, přidáme cukr a LM, vše vyšleháme metlami. Přidáme vodu, mouku se sodou a solí, nakonec zapracujeme máslo a vypracujeme těsto, nejlépe ručně.
Těsto necháme přes noc odpočinout v lednici, kde může být nejen do rána, ale i déle.
Pokud budeme péct, necháme těsto v teple povolit, rozdělíme na 8 kousků, ty rozválíme a naplníme jím tartaletkové formy. Těsto propícháme před pečením vidličkou.
Z této dávky můžeme místo tartaletek upéct dva velké koláče.
Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 35 minut.
Vychladlé tartaletky potřeme rybízovou marmeládou, na kterou nasypeme čerstvý rybíz a vše zalijeme dortovým želé.
Želé si připravíme z ovocné šťávy (nejlépe domácí a červené, třeba višňové) a koupeného červeného prášku na přípravu želé.
Tartaletky ozdobíme před podáváním šlehanou smetanou.
Tartaletky můžeme péct i naplněné ovocem, třeba meruňkami a posypané drobenkou.
Plněné tartaletky pečeme o trochu déle, asi 40 minut.