Preclíky z pšeničného kvasu
Preclíky, tyčky, houslové klíče nebo něco jiného co se vám líbí z máslového těsta, pšeničného kvasu Lievito Madre - LM.
Preclíky z pšeničného kvasu
Suroviny:
- 300 g LM z polohrubé mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 50 g hustého kefíru
- 50 g vody
- 100 g studeného másla
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 2 žloutky
V robotu smícháme LM s moukou, žloutky, kefírem, vodou a solí. Do těsta nakonec přidáváme na plátky nakrájené studené máslo a vypracujeme těsto.
Těsto necháme v teple alespoň hodinu odpočinout, potom uložíme v krabičcedo lednice, tam kyne několik hodin 12 i více.
Vykynuté těsto rozvážíme na stejné kousky, ty přeložíme a necháme odpočinout. Z každého kousku vyválíme tyčinku a stáčíme do tvaru preclíku, houslového klíče nebo jiného tvaru.
Tvary necháme ještě nejméně hodinu kynout na plechu, vykynuté postříkáme vodou a posypeme semínky.
Pečeme dozlatova v troubě rozpálené na 200°C.