logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Chleba z domácí pekárny
Vytisknout

Chleba z domácí pekárny

Dobrý chleba můžeme upéct i v domácí pekárně. Inspirovala jsem se na adrese http://www.pekarnomanie.cz/195/ , změnila jsem poměr žitné mouky a přidala i celozrnnou mouku. Je to chleba s malým kousíčkem droždí, které předem rozkvasíme, tomuto druhu kvásku se říká  preferment, a lžící žitného kvásku.

Chleba z domácí pekárny
Suroviny:

na preferment

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g vody
  •  3 g čerstvého droždí

    do těsta
  • vykynutý preferment
  • velká lžíce žitného kvásku
  • 350 g vody
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 40 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky grahamového typu
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky oleje

    Postup
    Z hladké mouky, vody a droždí si připravíme kvásek, preferment.
    Ten kvasí asi 10 hodin. Do pekárny k vykynutému prefermentu přidáme vodu, žitný kvásek a všechny ostatní suroviny. Použijeme programTěsto, po jeho ukončení pekárnu vypneme a v zavřené ještě necháme těsto dokynout. Potom zapneme program na Pečení a chleba upečeme.
    Upečený chleba vyklepneme z formy a dáme vychladnout na mřížku.

8cae742c-img-20210807-184653-fotor.jpeg
Chleba z pekárny kynutý droždím a žitným kváskem Nakrojený chleba z pekárny

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×