Chleba z domácí pekárny
Dobrý chleba můžeme upéct i v domácí pekárně. Inspirovala jsem se na adrese http://www.pekarnomanie.cz/195/ , změnila jsem poměr žitné mouky a přidala i celozrnnou mouku. Je to chleba s malým kousíčkem droždí, které předem rozkvasíme, tomuto druhu kvásku se říká preferment, a lžící žitného kvásku.
Chleba z domácí pekárny
Suroviny:
na preferment
- 150 g hladké mouky
- 150 g vody
- 3 g čerstvého droždí
do těsta - vykynutý preferment
- velká lžíce žitného kvásku
- 350 g vody
- 100 g žitné chlebové mouky
- 40 g žitné celozrnné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky grahamového typu
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky oleje
Postup
Z hladké mouky, vody a droždí si připravíme kvásek, preferment.
Ten kvasí asi 10 hodin. Do pekárny k vykynutému prefermentu přidáme vodu, žitný kvásek a všechny ostatní suroviny. Použijeme programTěsto, po jeho ukončení pekárnu vypneme a v zavřené ještě necháme těsto dokynout. Potom zapneme program na Pečení a chleba upečeme.
Upečený chleba vyklepneme z formy a dáme vychladnout na mřížku.