Večky z rohlíkového těsta
Z obyčejného těsta na rohlíky upečeme i dobré večky na chlebíčky.
Nejjednodušší příprava těsta je v domácí pekárně.
Večky z rohlíkového těsta
Suroviny
- 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky
- 270 ml vlažné vody
- 50 g rozpuštěného sádla
- lžička cukru
- 10 g soli
- 20 g droždí
Postup
domácí pekárna - program těsto
Vodu, cukr, rozdrobené droždí, mouku a sůl vložíme do pekárny. Pustíme program těsto a postupně přiléváme rozpuštěné zchladlé sádlo.
Pokud nemáme pekárnu
droždí rozmícháme s cukrem a přidáme do mouky, rozředíme vodou, přidáme sůl a nakonec sádlo.
Dobře vypracujeme těsto, které necháme vykynout ( z pekárny máme těsto už vykynuté).
Vykynuté těsto přeložíme, rozdělíme na dva kusy a ty necháme znovu asi 20 minut odpočinout. Potom z nich vytáhneme rukou dva pláty a ty stočíme do tvaru večky, spojem dolů.
Večky kynou na pečícím papíru na plechu asi 45 minut, vykynuté postříkáme vodou.
Pečeme v troubě rozpálené na 230 °C 15 minut, stáhneme na 190 °C a dopečeme do zlatova. Upečené večky ještě jednou postříkáme vodou a necháme na mřížce vychladnout.