Chleba s kaší a ořechy
Výborný kváskový chleba upečeme s celozrnnou žitnou kaší s přidáním vlašských ořechů. Stačí pokapat medem, nebo namazat zavařeninou a máme skvělou snídani.
Chleba s kaší a ořechy
Suroviny:
na celozrnnou kaši:
- 50 g mouky ze žitné celozrnné mouky
- 140 g horké vody (z konvice)
na těsto potřebujeme:
- 100 g žitného rozkvasu a 40 g pšeničného LM
- 150 g žitné chlebové mouky
- 450 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g kefíru z tibi houbiček ředěný vodou
- 180 g piva, množství upravujeme podle savosti mouky
- celozrnnou kaši
- 3 lžičky soli
- 100 g sekaných vlašských ořechů
Postup:
Připravíme si rozkvas ze lžičky žitného kvásku, 60 g žitné chlebové mouky a 60 g vody. (Rozkvas necháme vykvasit, doba je různá, a to podle síly kvásku, 6 i více hodin). Po odebrání 100 g rozkvasu do těsta, si nezapomeneme nechat kvásek na příští pečení. K žitnému kvásku přidáme kousek (40 g) pšeničného LM.
Připravíme kaši, horkou ale ne vařící vodu (z konvice) nalijeme do misky, vsypeme mouku a umícháme hladkou kaši. Můžeme nechat vychladnout, ale můžeme i kaši zabalit do utěrky a nechat několik hodin v teple stát (kaše je potom nasládlá a chleba z ní ještě lepší).
Všechny suroviny kromě soli a ořechů smícháme v robotu na nejnižší stupeň, necháme přikryté hodinu odpočinout, pak přidáme sůl a uhněteme těsto, ořechy přidáváme nakonec. Můžeme zpracovat v robotu 6-8 minut, a potom ještě ručně na vále nebo desce, těsto se nesmí trhat. Nepřidáváme zbytečně příliš mouky, lépe je těsto zpracovat rukama namočenýma ve vodě, na mokré desce.
Vypracované těsto odpočívá v teple 3 hodiny, alespoň dvakrát přeložíme (moukou nepodsypáváme, překládáme jen mokrýma rukama a na mokré desce). Potom v krabičce vymazané olejem dáme do lednice, kde kyne asi 14 hodin, kynutí se zpomalí a chleba je chutnější.
Vykynuté těsto stočíme do ošatky vysypané (nejlépe rýžovou hladkou) moukou a necháme vykynout. Můžeme nechat kynout v ošatce opět v lednici, ale pozor, i v lednici nám může chleba překynout, a není tak snadné odhadnout vykynutí.
Pokud chleba kyne v teple, kynutí netrvá dlouho, a proto po stočení těsta za chvíli zapneme troubu s litináčem, ve kterém budeme péct. V ošatce na lince kyne těsto podle teploty v místnosti asi hodinu i více, v lednici asi 7 až 8 hodin. Nedokynuté těsto vyklopíme z ošatky na pečící papír a nařezáváme žiletkou.
Chleba sázíme (pomocí papíru na pečení) do dobře vyhřátého litináče s poklicí, pečeme 20 minut na 250 °C, pak poklici sundáme a pečeme na 250 ° asi 5 minut, pak snižujeme teplotu na 230, 210 a 190°C. Celkové doba pečení je 45 minut.
Upečený chleba chladne na mřížce přikrytý utěrkou.
Chleba nakrojíme až vychladlý, zabalíme do utěrky. Vydrží výborný několik dnů, potom je potřeba utěrku vyměnit.