logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Chleba s kaší a ořechy
Vytisknout

Chleba s kaší a ořechy

Výborný kváskový chleba upečeme s celozrnnou žitnou kaší s přidáním vlašských ořechů. Stačí pokapat medem, nebo namazat zavařeninou a máme skvělou snídani.

Chleba s kaší a ořechy

Suroviny:

na celozrnnou kaši:

  • 50 g mouky ze žitné celozrnné mouky
  • 140 g horké vody (z konvice)

na těsto potřebujeme:

  • 100 g žitného rozkvasu a 40 g pšeničného LM
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 450 g pšeničné chlebové mouky 
  • 200 g kefíru z tibi houbiček ředěný vodou
  • 180 g piva,  množství upravujeme podle savosti mouky
  • celozrnnou kaši
  • 3 lžičky soli
  • 100 g sekaných vlašských ořechů

Postup:

Připravíme si rozkvas ze lžičky žitného kvásku, 60 g žitné chlebové mouky a 60 g vody. (Rozkvas necháme vykvasit, doba je různá, a to podle síly kvásku,  6 i více hodin). Po odebrání 100 g rozkvasu do těsta, si nezapomeneme nechat kvásek na příští pečení. K žitnému kvásku přidáme kousek (40 g) pšeničného LM.

Připravíme kaši, horkou ale ne vařící vodu (z konvice) nalijeme do misky, vsypeme mouku a umícháme hladkou kaši. Můžeme nechat vychladnout, ale můžeme i kaši zabalit do utěrky a nechat několik hodin  v teple stát (kaše je potom nasládlá a chleba z ní ještě lepší).

Všechny suroviny kromě soli a ořechů smícháme v robotu na nejnižší stupeň, necháme přikryté hodinu odpočinout, pak přidáme sůl a uhněteme těsto, ořechy přidáváme nakonec. Můžeme zpracovat v robotu 6-8 minut, a potom ještě ručně na vále nebo desce, těsto se nesmí trhat. Nepřidáváme zbytečně příliš mouky, lépe je těsto zpracovat rukama namočenýma ve vodě, na mokré desce.

Vypracované těsto odpočívá v teple 3 hodiny, alespoň dvakrát přeložíme (moukou nepodsypáváme, překládáme jen mokrýma rukama a na mokré desce). Potom v krabičce vymazané olejem dáme do lednice, kde kyne asi 14 hodin, kynutí se zpomalí a chleba je chutnější.

Vykynuté těsto stočíme do ošatky vysypané (nejlépe rýžovou hladkou) moukou a necháme vykynout. Můžeme nechat kynout v ošatce opět v lednici, ale pozor, i v lednici nám může chleba překynout, a není tak snadné odhadnout vykynutí.

Pokud chleba kyne v teple, kynutí netrvá dlouho, a proto po stočení těsta za chvíli zapneme troubu s litináčem, ve kterém budeme péct. V ošatce na lince kyne těsto podle teploty v místnosti asi hodinu i více, v lednici asi 7 až 8 hodin. Nedokynuté těsto vyklopíme z ošatky na pečící papír a nařezáváme žiletkou.

Chleba sázíme (pomocí papíru na pečení) do dobře vyhřátého litináče s poklicí, pečeme  20 minut na 250 °C, pak poklici sundáme a pečeme na 250 ° asi 5 minut, pak snižujeme teplotu na 230, 210 a 190°C. Celkové doba pečení je 45 minut.

Upečený chleba chladne na mřížce přikrytý utěrkou.

Chleba nakrojíme až vychladlý, zabalíme do utěrky. Vydrží výborný několik dnů, potom je potřeba utěrku vyměnit.



e52a4aaf-img-20200819-175856-fotor1.jpg
Chleba s kaší a ořechy z litináče Chleba s ořechy a domácí broskvovou zavařeninou

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×